Hovet om planen för kungens 75-årsdag: Så ska han firas

Kungen Drottning Silvia

En gång var han lillprinsen, sen blev han världens yngsta kung vid 27. Och nu fyller kungen 75! Men hur ska han hyllas, mitt i pandemin?
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”
Slå på ljud

Den goda nyheten är att det blir ett – litet – firande. Och den dåliga är att den större festlighet som egentligen var tänkt att äga rum den 30 april kommer att frysa inne.

– Kungens 75-årsdag blir annorlunda än det var tänkt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Nu kommer den att firas väldigt lågmält på grund av pandemin. Det finns en planering, men detaljerna kring vad som sker får vi återkomma till längre fram.

Redan i fjol blev kungens officiella födelsedagsfirande helt digitalt på grund av pandemin. Men han fick i alla fall ”hänga” med alla sju barnbarnen i datorn, och på kvällen blev det en liten födelsedagsmiddag tillsammans med prinsessan Birgitta som bodde på Stenhammar just då.

Kungen Drottning Silvia Stenhammar

2020 firade kungen i coronaisoleringen på Stenhammar.

LÄS MER: Drottning Silvia: ”Så var kungens födelsedag 2020”

Samma öde, med en kunglig födelsedagsfest som frös inne, drabbade för övrigt drottning Margrethe i fjol när hon fyllde 80 år. Hon fick ställa in hela tredagarsfirandet i Köpenhamn, där svenska kungafamiljen skulle ha funnits bland hedersgästerna.

Kronprinsessan Victoria Drottning Margrethe

Kronprinsessan Victoria fick stanna hemma.

De kungliga gästerna överraskade i stället med korta personliga videoklipp där de hyllade födelsedagsbarnet. Och vi kan nog hoppas på något liknande nu när kungen fyller 75, kronprinsessan Victoria har säkert agerat festgeneral.

Kronprinsessfamiljen Drottning Margrethe 80 år

Victoria hurrade för drottning Margrethe hemifrån Haga, tillsammans med Daniel, Oscar och Estelle.

Kungen fyller 75 år – så ska han fira

Vi kan också räkna med att kungen uppvaktas av det officiella Sverige i någon form, och med nya officiella födelsedagsbilder på jubilaren. Och kanske finns det hopp om en familjeträff av det mindre formatet, i alla fall utomhus?

Kungen och drottningen är ju vaccinerade och både Victoria, Daniel, Carl Philip och Sofia har haft covid. Men detta beror förstås på hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer ser ut i slutet av april – kungafamiljen följer ju FHM:s råd och direktiv mycket noga och har så gjort under hela pandemin.

LÄS MER: Så firas drottning Silvia – kungens surprise-party

LÄS MER: Nya greppet! Så firades kungens födelsedag 2020

LÄS MER: Drottning Silvia om ensamma tiden med kungen

Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungliga Hovstaterna, TT, Danska kungahuset.