Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet om planen för kungens 75-årsdag: Så ska han firas

23 mar, 2021, 06:00 
Kungen Drottning Silvia
En gång var han lillprinsen, sen blev han världens yngsta kung vid 27. Och nu fyller kungen 75! Men hur ska han hyllas, mitt i pandemin?
Annons
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”Brand logo
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”

Den goda nyheten är att det blir ett – litet – firande. Och den dåliga är att den större festlighet som egentligen var tänkt att äga rum den 30 april kommer att frysa inne.

– Kungens 75-årsdag blir annorlunda än det var tänkt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Nu kommer den att firas väldigt lågmält på grund av pandemin. Det finns en planering, men detaljerna kring vad som sker får vi återkomma till längre fram.

Redan i fjol blev kungens officiella födelsedagsfirande helt digitalt på grund av pandemin. Men han fick i alla fall ”hänga” med alla sju barnbarnen i datorn, och på kvällen blev det en liten födelsedagsmiddag tillsammans med prinsessan Birgitta som bodde på Stenhammar just då.

Kungen Drottning Silvia Stenhammar
2020 firade kungen i coronaisoleringen på Stenhammar.

Samma öde, med en kunglig födelsedagsfest som frös inne, drabbade för övrigt drottning Margrethe i fjol när hon fyllde 80 år. Hon fick ställa in hela tredagarsfirandet i Köpenhamn, där svenska kungafamiljen skulle ha funnits bland hedersgästerna.

Kronprinsessan Victoria Drottning Margrethe
Kronprinsessan Victoria fick stanna hemma.

De kungliga gästerna överraskade i stället med korta personliga videoklipp där de hyllade födelsedagsbarnet. Och vi kan nog hoppas på något liknande nu när kungen fyller 75, kronprinsessan Victoria har säkert agerat festgeneral.

Kronprinsessfamiljen Drottning Margrethe 80 år
Victoria hurrade för drottning Margrethe hemifrån Haga, tillsammans med Daniel, Oscar och Estelle.

Kungen fyller 75 år – så ska han fira

Vi kan också räkna med att kungen uppvaktas av det officiella Sverige i någon form, och med nya officiella födelsedagsbilder på jubilaren. Och kanske finns det hopp om en familjeträff av det mindre formatet, i alla fall utomhus?

Annons

Kungen och drottningen är ju vaccinerade och både Victoria, Daniel, Carl Philip och Sofia har haft covid. Men detta beror förstås på hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer ser ut i slutet av april – kungafamiljen följer ju FHM:s råd och direktiv mycket noga och har så gjort under hela pandemin.

Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungliga Hovstaterna, TT, Danska kungahuset.

Annons