Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet om prins Oscars förskola – avslöjar Victorias val

31 mar, 2022, 11:30 

Att hitta rätt förskola är inte lätt, det vet alla föräldrar. Så hur gjorde Victoria och Daniel? Svar: De valde den här.

Annons
Här spexar prins Oscar – se härliga filmen!Brand logo
Här spexar prins Oscar – se härliga filmen!

Prins Oscar tar ett kliv fram i det kungliga strålkastarljuset! För nu lättar hovet på sekretessen – och avslöjar för första gången vilket dagis som Victoria och Daniel har valt åt sin son.

Prins Oscar den coole.

Det visar sig att prins Oscar går på föräldrakooperativet Lilla Kvikkjokk, en Montessoriförskola som tidigare hade Victorias bästis Caroline Dinkelspiel, 45, som ordförande och firmatecknare.

Annons

Där är han nu inne på sitt femte och sista år – hovet berättar att han började vid ett och ett halvt års ålder, hösten 2017.

Lilla Kvikkjokk ligger i en grön villa på Kungliga Djurgården i Stockholm, omgivet av hundraåriga ekar. En idyll – och med drottning Silvias väninna Caroline Berglund som närmaste granne. Dessutom med en synnerligen engagerad fransk proffskock vid namn Daniel i förskoleköket. Hans dukningar beskrivs som ”en kvarterskrog i Bretagne, fast i miniatyr”.

Prins Oscars dagis Lilla Kvikkjokk
Prins Oscars dagis – där även prinsessan Estelle gick före honom.

Men bakom allt detta finns en mycket uttalad tanke:

– Verksamheten bygger på Maria Montessoris pedagogik. Det innebär bland annat att låta barnen utvecklas i egen takt, att följa och vara lyhörd för deras behov av stimulans, berättar Lilla Kvikkjokk på sin hemsida.

Annons

– Genom att observera barnen, uppmuntra dem och inte utgöra något hinder för deras utveckling visar vi dem vägar att hitta sin egen individuella särart och bli motiverade att lära.

Kronprinsessan Victoria som förskolemamma

Men att ha sitt barn på ett föräldrakooperativ som Lilla Kvikkjokk kräver sina insatser av föräldrarna – även om man är Sveriges kronprinsessa.

– Det ideella och obligatoriska arbetet består bland annat av att medverka på städkvällar och basarer, att vikariera som lärare eller kock samt att en gång per termin tvätta och stryka.

På hovets nya hemsida kan man nu läsa att prins Oscar är både prins, hertig, riddare och kommendör – vid späda sex års ålder.

Foto: TT.

Annons