Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Victorias ärliga ord om Oscar och Estelle: ”Känner stor oro”

08 dec, 2021, 07:00 
Kronprinsessan Victoria
I en ny intervju säger kronprinsessan Victoria att hon tänker mycket på den framtid som Estelle och Oscar kommer att få möta.
Annons
Tillbakablick! Estelles urgulliga julhälsning: "Mer deg!"Brand logo
Tillbakablick! Estelles urgulliga julhälsning: "Mer deg!"

Vad pratar Victoria, Estelle och Oscar egentligen om över pannkakorna, hemma vid köksbordet?

Nu vet vi: Det bor två små miljökämpar i 42 rum stora Haga slott.

Som många andra barn funderar prins Oscar och prinsessan Estelle mycket på miljön och hur det ska gå för jorden som bara blir varmare.

– De hör fragment på tv och radio och nyheterna, och i förskolan och skolan. De har sin egen oro kring de här sakerna, säger kronprinsessan Victoria i en intervju med Sveriges Radio.

– Så vi pratar mycket om de här frågorna hemma. Även om mina barn bara är fem och nio år, så är de väl medvetna om att vi måste ta vara på den natur och de resurser som vi har, och vara försiktiga med det som vi brukar.

Prins Oscar och prinsessan Estelle
Prins Oscar och prinsessan Estelle.

Särskilt prinsessan Estelle har fått uppleva detta mycket konkret, redan när hon var fyra år. Då var Hagafamiljen på sol- och badsemester vid Medelhavet. Estelle plaskade runt i vattnet och ville inte komma upp.

Annons

Men när hon väl gjorde det fick Victoria en chock, det berättar hon i Dagens Nyheters intervju 2018:

– Jag började torka av Estelle för att få bort sanden, men de där kornen ville inte lämna henne. För det var inga sandkorn. De var blåa, knallgula och till och med röda.

Estelle var täckt av mikroplaster.

– Det var en jättesorg och en känsla av olust. Jag ville inte äta mer fisk och jag ville inte att hon skulle bada där mer heller.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria under besöket i Paris.

Nu säger kronprinsessan Victoria till Sveriges Radio att hon tänker mycket på den framtid som Estelle och Oscar kommer att få möta.

– Vi har ont om tid, vi måste ta det här på allvar och där tycker jag ändå att det har skett en förändring i hur man tar sig an de här frågorna. De är på agendan på ett helt annat sätt i dag. Så på det sättet ger det mig hopp.

Annons

Och Estelle och Oscar – de har verkligen snappat. Ingen glömmer väl filmklippet där prins Oscar hojar runt i Hagaparken på sin rosaprickiga cykel och hojtar:

– Plast! Plast! Plast i naturen!

Se det omtalade filmklippet med prins Oscar här:

Foto: Christine Olsson/TT, Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, Sandra Birgersdotter Ek/Kungliga Hovstaterna.

Annons