Hovet om Victorias önskeresa – åker utan Daniel

Kronprinsessan Victoria

Det är ett drömprojekt som går i uppfyllelse för kronprinsessan Victoria – och hon åker redan på fredag.

– Jag är ingen inomhusperson! brukar Victoria säga. Hon trivs bäst ute i det fria, och väljer tusen gånger hellre att älga runt i snögloppet på någon lerig skogsväg än att sitta inomhus och kura.

Och det märks på hennes nya reseprojekt!

Coola kronprinsessan, med krona även på toppluvan.

Foto: Anders Wiklund/TT

Den närmaste tiden ska kronprinsessan besöka Sveriges alla nationalparker – och hon rivstartar redan på fredag, i prins Daniels gamla hemmalän Gävleborg.

Själv blir Daniel dock kvar hemma den här gången, medan Victoria snörar på sig vandringskängorna i Färnebofjärdens nationalpark.

På fredag sätter sig Victoria i bilen och rullar mot Gysinge och prins Daniels gamla hemtrakter – det är bara sju mil till Ockelbo.

Ola Jennersten/TT

Hovet berättar för Svensk Dam att det var när kronprinsessan gjorde sina 25 landskapsvandringar som idén till ”nationalparksprojektet” föddes. Den gången vandrade hon hela Sverige runt, från Skåne i söder till Lappland i norr. I sommarsol, ösregn och snöyra. Och nu är det alltså dags igen.

Precis som då handlar det om att lyfta hur mycket underbart som finns att se i naturen. Victoria blir helt enkelt vår guide till allt det fina som vi har i Sverige. Och på köpet får hon själv lära sig mer om Sveriges nationalparker.

Men Sverige har 30 stycken, så det kommer att ta några år innan hon har betat sig igenom alla.

Och det är tur att kronprinsessan älskar väder – alla väder!

Just nu visar väderprognosen att det ska bli regn eller snöblandat regn lagom till premiärvandringen på fredag, och det utlovas bitvis isigt och snöigt underlag på smal stig i skogsterräng... Så när den fyra kilometer långa turen väl drar i gång är det broddarna på även för kronprinsessan!

LÄS MER: Victoria och Daniel om sitt privata liv i Ockelbo

Kronprinsessan reser ensam – återstår att se om Ewa och Olle Westling får kungligt besök lagom till helgen.

Karin Törnblom/TT

Victoria storsatsar – besöker Sveriges nationalparker

Nationalpark är det starkaste skydd som ett naturområde kan få. I dag har Sverige 30 nationalparker och de speglar våra sex naturtyper med fjäll, sjöar och vattendrag, kust och hav, ädellövskog, våtmark och barrskog. Marken ägs av staten.

LÄS MER: Ewa Westlings oväntade namnbyte – det ligger bakom

LÄS MER: Så olika är Daniels mamma Ewa – och Sofias mamma Marie!

LÄS MER: Glädjen på Haga – se Victorias och Daniels privata filmklipp!

Foto: Raphael Stecksén/Kungliga Hovstaterna, TT.