Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet slår tillbaka mot ryktet om svårt sjuka Mette-Marit

16 jan, 2024, 13:00 
Kronprinsessan Mette-Marit
Det norska hovet har svarat på ryktet om den svårt sjuka kronprinsessan Mette-Marit.
Annons

Kronprinsessan Mette-Marit kan inte resa hursomhelst. Hennes svåra sjukdom innebär att hon behöver mycket vila och återhämtning.

Därför blev många förvånade när DR plötsligt rapporterade att Mette-Marit och hennes make, kronprins Haakon, var i Danmark. Kronprinsparet skulle, enligt artikeln, ha skymtat i en bil utanför slottet Amalienborg.

Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!Brand logo
Haakon: Så sjuk är Mette-Marit • Hovet bekräftar – därför jobbar inte kungafamiljen • Madeleine skapar skriverier utomlands – 3 kungliga snackisar från vecka 44!

Hovet svarar på ryktet om svårt sjuka Mette-Marit

Som vi alla vet pågick det festligheter i Danmark i helgen. Kung Frederik kröntes och hans kära mamma, drottning Margrethe, klev av tronen.

Men Mette-Marit och Haakon var inte alls i Danmark. DR fick bakläxa från det norska hovet och tvingades rätta.

"Rättelse: Norges kronprinspar är inte i Danmark. I den här artikeln skrev vi tidigare att en bil med norske kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit hade dykt upp på Amalienborg, men det norska kungahuset dementerar. Det norska kronprinsparet är inte i Danmark, har man skrivit i ett skriftligt svar till NRK. DR beklagar", skriver DR på sin sajt.

Annons

Mette-Marits sjukdom är ett stort orosmoment i Norge. Hon lider av lungfibros, en kronisk sjukdom. Den leder till att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

"Mette-Marit kommer aldrig bli bättre"

Redan när Mette-Marit fick sin diagnos 2018 flaggade hon för att hennes kungliga arbete skulle påverkas.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, sa Mette-Marit då.

Svensk Dam har varit i kontakt med Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se och hör, om Mette-Marits hälsotillstånd. Han har skrivit mycket om saken.

– Mette-Marit kommer aldrig bli bättre gällande sjukdomen, men hon kan förhoppningsvis hålla den i schack med hjälp av mediciner, har Anders sagt.

Annons