Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Norge bekräftar – stor oro för allvarligt sjuka Mette-Marit: "Blir inte bättre"

20 apr, 2023, 14:00 
Kronprinsessan Mette-Marit
I Norge har står oro uppstått efter det senaste beskedet om kronprinsessan Mette-Marits hälsa.
Annons

Kronprinsessan Mette-Marit har stora planer inför sommaren. Hon och maken kronprins Haakon firar båda 50 år på planeten – och tänker högtidlighålla detta med stil.

Dessvärre sätter hälsan gång på gång käppar i hjulen för Mette-Marits del. Som en del av firandet skulle kronprinsparet resa till Kautokeino, men nu fick Haakon åka ensam.

– Kronprinsessan är sjuk och kan tyvärr inte delta i dagens officiella besök i Kautokeino, skriver kommunikationschef Guri Varpe på det norska hovets hemsida.

Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på filmBrand logo
Mette-Marit & Haakon på kärleksresa – allt fångas på film

Mette-Marit allvarligt sjuk – här är sanningen

Svensk Dam har talat med norska Se og hörs kungaexpert Anders Johan Stavseng för at få mer information om sjukskrivningen.

– Kronprinsessan Mette-Marit vill så gärna representera, men måste ofta lämna återbud. Den här veckan skulle hon följa med Haakon på den långa resan till Kautokeino i Finnmark, men då dagen inföll var hon för sjuk för att genomföra besöket, säger Anders.

Annons

Mette-Marit lider av lungfibros, en kronisk sjukdom. Den leder till att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

Kronprinsessan Mette-Marit
Mette-Marit kämpar tappert på, trots att hon är kroniskt sjuk.

Redan när Mette-Marit fick sin diagnos 2018 flaggade hon för att hennes kungliga arbete skulle påverkas.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program, sa Mette-Marit då.

"Kommer aldrig bli bättre"

Anders och resten av Norge håller nu tummarna att Mette-Marit kommer att vara tillräckligt frisk för att inte sommaren ska bli totalförstörd.

– Mette-Marit kommer aldrig bli bättre gällande sjukdomen, men hon kan förhoppningsvis hålla den i schack med hjälp av mediciner. Kronprinsparet ska besöka flera städer i Norge i samband med 50-årsturnén runtom i Norge. Norrmännen hoppas att Mette-Marit kommer på fötterna igen och kan genomföra firandet och besöken. Det vore sorgligt om Mette-Marit måste lämna återbud till sitt eget firande, säger Anders.

Annons