Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet tvingas bekräfta: Kung Harald trappar ned – kan inte fortsätta

22 apr, 2024, 10:36 
Här är vad som väntar för kung Harald.
Annons

Norges kung Harald har haft en turbulent start på året. Kungen åkte på en privat resa till Malaysia, där han drabbades av en infektion och lades in på sjukhus.

När hans tillstånd var bättre flögs han hem till Norge, där en permanent pacemaker opererades in på Rikshospitalet i Oslo.

Efter en längre sjukskrivning var han under måndagen tillbaka i tjänst. Men det kommer göras en hel del justeringar kring hans roll som kung.

Kung Haralds infektionsdrama – detta har häntBrand logo
Kung Haralds infektionsdrama – detta har hänt

Norska hovet: kung Harald trappar ned

Planen var att kung Harald skulle återvända till jobbet den 8 april, men det sköts upp till den 22 april. Under tiden har kronprins Haakon ryckt in som statschef, och kungafamiljen har täckt upp för Harald på olika officiella uppdrag.

Annons

– Från det att kungen är tillbaka på jobbet idag kommer han att återuppta sina konstitutionella uppgifter som statschef, genomföra möten och audienser på Slottet samt officiella besök runt om i Norge, meddelar det norska hovet.

I samband med att Harald är tillbaka på jobbet, har man också sett över hans roll. Hovet bekräftar att det kommer ske en del varaktiga förändringar:

– Kungen kommer dock att göra justeringar av sitt program i framtiden, på grund av sin ålder. Detta kommer att innebära en varaktig minskning av antalet och omfattningen av verksamheter i vilka kungen deltar. Praktiska underlättanden kommer också att göras vid genomförandet av hans officiella verksamhet.

Hovet meddelar också att kung Harald är mycket glad över att vara tillbaka.

Norska kungafamiljens påskhälsning
Den första bilden på kungen efter hjärtoperationen kom i påskas.Foto: Norska hovet

Foto: TT

Annons