Hovets besked om drottning Silvia – efter tragedin

drottning silvias bror walther sommerlath är död

Silvia sörjer sin bror, Walther Sommerlath, som gick bort förra fredagen. Nu berättar hovet hur drottningens närmsta dagar ser ut.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?
Slå på ljud

Drottning Silvias bror, Walther Sommerlath, har gått ur tiden. Han blev 86 år gammal och tillbringade sin sista tid i sin systers varma hem ute på Drottningholm. Hovet väntade hela sex dagar med att gå ut till allmänheten och berätta om förlusten.

– Det är väldigt viktigt att ett dödsbud får kommuniceras inom familj och hos vänner utan att personerna får läsa det i media först. Och nu när alla berörda har fått informationen ville vi delge allmänheten eftersom Walther Sommerlath var drottningens bror, berättade hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Damtidning.

Drottning Silvias gest efter brodern Walther Sommerlaths död

Utanför familjen var det inte känt att Walther Sommerlath var sjuk. För några veckor sedan kunde Svensk Damtidning dock berätta att brodern var skriven på Drottningholms slott, närmare bestämt i kronprinsessan Victorias gamla bostad SNedre Sjöflygeln. Walther lämnade alltså Italien, mot slutet av sitt liv, för att bo nära drottning Silvia och kung Carl Gustaf.

walther sommerlath död

Walther Sommerlath med sonen Patrick.

Jonas Ekstrmer/TT

Då ville hovet dock inte säga något om anledningen till att han hade flyttat till Sverige.

– Jag kan bekräfta att drottningens bror bor på Drottningholm sedan en tid tillbaka, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning då.

– Men i övrigt är detta privata familjeangelägenheter och ingenting som hovet kan uttala sig om.

LÄS MER: Detaljen som avslöjar kungens sorg

Nu pågår ett stort sorgearbete för hela kungafamiljen och den som har det allra tyngst är förstås Silvia. På lördag ska hon och kungen delta i en minneshögtid i Uppsala domkyrka, för att hedra de svenskar som har avlidit i covid-19 det här året. Ett viktigt uppdrag som vår plikttrogna drottning inte vill avstå – trots att hon har sorg.

Kommer drottningen att ställa in resan till Uppsala med anledning av hennes brors bortgång?

– Syftet med minneshögtiden är att hedra alla som har gått bort till följd av coronapandemin. Sedan är det ju alla helgons dag. En dag och en helg då man tänker lite extra på människor som har lämnat jordelivet, säger Margareta Thorgren.

LÄS MER: Walther Sommerlath död – så var hans sista tid i livet

Foto: TT