Hovets beslut – därför firas inte Carl Philip på födelsedagen

Prins Carl Philip fyller 41 i dag.Men hovet har inte planerat några speciella högtidligheter.
Slå på ljud

Prins Carl Philip hastade in i världen. Han var beräknad till början av juni 1979, men föddes redan 13 maj. Då hade kungen behövt skynda hem från tyska Mainau, där han var för att fira sin släkting greve Lennart Bernadotte. I Zürich, på väg hem till Sverige, ringde kungen hem och fick höra att drottningen fött en pojke.

I dag firar samme pojke sin 41:a födelsedag. Men det kommer inte att bli riktigt samma pompa och ståt som när hans pappa fyllde år för några veckor sedan.

Därför firas inte Carl Philip på födelsedagen

Carl Philip har hunnit bli 41 år gammal!

Carl Philip har hunnit bli 41 år gammal!

Kungens födelsedag, likaså kronprinsessan Victorias, kommer med en annan sorts ceremoniell betydelse. När Carl Philip fyller år nöjer sig hovet med att lägga ut en gratulationsbild.

– Vi uppmärksammar prinsens födelsedag på vår hemsida. I övrigt firas födelsedagen privat, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Det betyder alltså inte att Carl Philip står utan firande. Men själva festligheterna kommer att skötas inom kungafamiljen, utan inslag av officiell karaktär.

Prins Carl Philip fyller år – blir 41 år gammal

När Carl Philip fyllde 40 i fjol ställde han till med en stor fest på Slottet. Då var kungafamiljen på plats, plus en massa kändisar som fyllde gästlistan: Lussan Thott (tidigare Gottlieb), Danny Saucedo och Rafael Edholm – för att nämna några.

– Det är en stor fest, det får man säga. Den är för prinsens vänner, familj, bekanta och de i kungafamiljen som är hemma. Det innebär kungen, drottningen och kronprinsessparet. Prinsessan Madeleine är ännu inte hemkommen, tyvärr och därför kan inte prinsessan Madeleine och Chris vara med. De tycker att det är väldigt tråkigt förstås, sa Margareta till Expressen då.