Hovets dolda plan för Sofia – efter prinsessan Madeleines avhopp: "Skillnad nästa år"

18 dec, 2022, 06:12 
https://image.svenskdam.se/image002-2.png.jpg?imageId=7019163&x=0&y=0&cropw=100&croph=87.5&width=1318&height=1318
Ola Brising
prinsessan sofia kung carl gustaf
Det var inte meningen att hon skulle jobba så mycket. Men då prinsessan Madeleine lyst med sin frånvaro har Sofia fått representera friskt på senare tid.
Annons
Så har du aldrig sett Victoria förut • Privata orden till Madeleine • Smällen mot Margrethe – 3 snackisar från vecka 47!
Så har du aldrig sett Victoria förut • Privata orden till Madeleine • Smällen mot Margrethe – 3 snackisar från vecka 47!

I slutet av sommaren kunde vi rapportera att prinsessan Sofia inte hade så många officiella uppdrag inbokade under hösten. Under september månad hade hon till exempel bara fem officiella uppdrag inbokade. Däribland en medverkan vid riksmötets traditionella öppnande, en kungamiddag på slottet och medverkande vid Funkisfestivalen på Stockholm Waterfront.

Hovet om prinsessan Sofias frånvaro i början av hösten

Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarade då för Svensk Dam:

– Prinsessan Sofia är involverad i många arbetsprojekt som vi inte skriver in i den kungliga kalendern. Det som står listat i kalendern är mer officiella framträdanden.

Prinsessan Sofias höst blev inte som planerat. Istället har hon fått rycka in i konungens tjänst då Madeleine stannat kvar hemma i Florida.

Exempelvis är hennes idoga arbete med Project Playground i både Sverige och Sydafrika något som inte står med i hovets officiella program för prinsessan. Dessutom har Sofia under hösten börjat jobba med ett nytt projekt kallat Safe Selfie Academy som drivs genom den ideella organisationen Inte till salu och som fokuserar på att motverka barns och ungas utsatthet på nätet.

Annons

I oktober hade dock Sofia fullt upp. Bland annat delade hon ut Dyslexipriset 2022. Dessutom var hon och maken prins Carl Philip med och representerade kungahuset under det nederländska statsbesöket. Som om inte det vore nog hade Project Playground en välgörenhetsgala på Nationalmuseum i Stockholm, och prinsessan Sofia medverkade även i Barnradions läslovsvecka på Sveriges Radio den 31 oktober då hon läste upp barnboken Viktors nya tröja av Camilla Gunnarsson i P4.

I november fortsatte det med ett möte med vinnaren av Årets värdegrundsarbete, rektor Rita Svensson, och Prinsparets stiftelse. Därefter har hon även varit med och representerat vid en lunch för avgående ärkebiskopen Antje Jackelén, haft styrelsemöte med Project Playground och deltagit i Riksdagssupé med divertissement på Kungliga slottet. I början av december var det sedan styrelsemöte Prins Carl Philip och prinsessan Sofias stiftelse liksom att hon som flera år tidigare var med vid presentationen av årets Nobelpristagare, utdelningen av 2022 års Nobelpris samt Nobelbanketten och Kungens middag för Nobelpristagarna.

Annons

Hovets dolda plan för prinsessan Sofia

Så sammantaget är det inte alls så att prinsessan har kunnat vara hemma, ta det lugnt och bara ägna sig åt minstingen prins Julians inskolning på förskolan. Tvärtom har hon haft fullt upp under hösten, och det mesta tyder på att det kommer fortsätta så nästa år. Detta eftersom prinsessan Madeleine fortsätter att lysa med sin frånvaro och spenderar så gott som all tid med familjen hemma i lyxhuset i Pinecrest, Florida.

Prinsessan Madeleines frånvaro för konsekvenser för Sofia

Det verkar nästan som att hovet har en dold plan för prinsessan Sofia, att de gärna ser att hon är med och representerar kungahuset vid så många offentliga tillställningar som möjligt i avsaknad av prinsessan Madeleine. Men till saken hör dessutom att Sofia också kommer att kunna göra det utan större problem nästa år då ingen av hennes tre barn längre är hemma under dagarna.

Familjen bor i Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm och sedan 2016 har Sofia varit mammaledig i tre omgångar under långa perioder. Nu senast under hösten har dock även söta minstingen prins Julian, 20 månader, skolats in på förskolan och 2023 kommer han att vara helt trygg och lugn där. Äldste pojken prins Alexander, 6, började i Djurgårdsskolan redan i augusti och för mellankillen prins Gabriel, 5, flyter vardagen på dagis också på utan några större problem.

Foto: TT

Annons