Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Hovets försvar: Därför får Sofia och Carl Philip 1 miljon av staten

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Foto: TT

Så försvaras den stora summan pengar till prinsparet.

Kungens smarta drag för Madeleine – och stora besvikelsen: Johan T om apanaget
1:17

Efter reklamen: Kungens smarta drag för Madeleine – och stora besvikelsen: Johan T om apanaget

(1:17)

Slå på ljud

Igår presenterades ett efterlängtat dokument, nämligen hovets verksamhetsrapport för 2021. Det är första gången hovet är så transparenta med ekonomin, bland annat med hur apanaget fördelas.

Tidigare har det varit betydligt mer privat, men nu presenteras summorna öppet för allmänheten. Det handlar om stora summor, och nu försvarar hovet också varför kungafamiljen får dessa pengar.

Beslutet: Madeleine och Chris borta

Apanaget består av en summa pengar som kungliga hov- och slottsstaten får av staten. År 2021 låg den summan på totalt 144,9 miljoner kronor, och vem i den kungliga familjen som får vad beslutar statschefen, kungen.

Förra året tog han också beslutet som förvånade många – Madeleine får inte en krona. I rapporten skriver hovet att kungen beslutat att ett rambelopp delas ut till de medlemmar i familjen som utför officiella åtaganden på statschefens uppdrag, något Madeleine borta i Florida inte gjort.

Madeleine och Chris är alltså ute ur bilden när det gäller apanage, och såhär fördelade kungen resten av pengarna: kungen och drottningen fick 8 miljoner kronor, kronprinsessan Victoria och Daniel fick 4,5 miljoner, och Carl Philip och Sofia tilldelades 1,1 miljoner kronor.

Därför får Sofia pengar

I rapporten försvarar hovet den stora summan på 144,9 miljoner kronor som tilldelas kungliga hov- och slottstaten, mer specifikt den summan pengar från staten som går direkt till medlemmarna i kungafamiljen.

Hovet skriver att systemet med apanage till kungafamiljen finns för att säkerställa statschefens neutralitet. Alltså att se till så kungen och resten av familjen inte söker finansiering på annat håll, till exempel hos företag och privatpersoner.

"Om en statschef skulle vara hänvisad till extern finansiering från exempelvis organisationer, företag eller privatpersoner för sina och sin familjs privata omkostnader, skulle dennes oberoende kunna ifrågasättas." Skriver hovet i bland annat i verksamhetsrapporten.

Men vad får Carl Philip och Sofia lägga sin miljon på? Jo, i rambeloppet är det en del olika kostnader som ingår. Det handlar om delar av kostnader för boende vid kunglig residens och viss service i hushållet, delar av bil- och transportkostnader och vissa säkerhetskostnader.

Rambeloppet innefattar även kläder som kungligheterna bär för offentlig representation, samt det som hovet beskriver som "andra privata kostnader."

FOTO: TT

LÄS MER: Kungens beslut: Madeleine och Chris helt ute ur bilden – sanningen avslöjas

LÄS MER: TV: Johan T Lindwall om beslutet kring Madeleines pengar

LÄS MER: Tunga beskedet för kungen och drottning Silvia: Ekonomisk smäll