Hovets nya besked om Daniel – efter coronalarmet på besöket

Daniel och Victoria är medvetna om läget.

Prins Daniel besökte nyligen elever från en skola som har drabbats av coronaviruset.Men hovet har en tydlig plan för läget.

Coronaviruset har slagit hårt mot Sverige. Inte heller våra kungligheter är förskonade.

Kronprinsessan Victorias namnsdagsfirande blev inställt och hennes besök i Norrbotten tillsammans med maken prins Daniel fick en tråkig efterföljd. Det visade sig nämligen att coronaviruset drabbat Tornedalsskolan i Haparanda, bara två dagar efter att Daniel höll en föreläsning för 200 elever från samma skola på Folkets Hus.

Prins Daniel i närheten av coronasmitta

Daniel och Victoria är medvetna om läget.

Daniel och Victoria är medvetna om läget.

– Det stämmer att en person fått bekräftat att det rör sig om coronaviruset. Men den här personen var aldrig i samma byggnad som prins Daniel, säger rektorn Peter Mariin till Svensk Dam.

Finns det någon risk att personen kan ha smittat någon som i sin tur kom i kontakt med prinsen?

– Nä, det ska det inte göra. De jobbar i olika enheter.

Hovets besked om coronaviruset

Margareta Thorgren på hovets informationsavdelning berättar att organisationen kring kungligheterna hanterar situationen fortlöpande.

– Vi ser över alla planerade aktiviteter nogsamt. Speciellt alla aktiviteter där det ingår möten med större folkmassor. Det viktigaste just nu är att inte utsätta människor för risker. Man måste också tänka på vad man kan göra för att minimera smittspridningen. Vi arbetar övergripande med situationen och följer såklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla har ett ansvar för sin egen hälsa.

Gör ni något speciellt kring prins Daniel nu i och med nyheten om Tornedalsskolan? 

– Om det krävs någon form av individuella aktiviteter kring kungligheterna, så är det inget vi kommenterar i medierna. Men vi har rådgivare och vi följer alla rekommendationer, som sagt.

Nästa gång Daniel har en planerad aktivitet är 18 mars. Då ska han besöka Karma, ett företag som är specialiserat på att minska matsvinnet.

 

LÄS MER: Hovet bekräftar – Victoria tvingas ställa in