Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hovets panikkrav på SVT – inkallade till slottet efter kungens utspel: "Snarast"

04 jan, 2023, 08:57 

Hovets plötsliga krav på SVT efter kungens ord i tv.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kronprinsessan Victoria föddes som prinsessan Victoria den 14 juli 1977. Vid hennes födsel började den svenska riksdagen förbereda en könsneutral grundlagsändring som innebar att äldsta barnet ärver tronen.

7 saker du inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria

När prins Carl Philip föddes två år senare hade ändringen fortfarande inte trätt i kraft. Under sitt första halvår i livet verkade han i rollen som kronprins, innan Victoria tog över titeln och blev kronprinsessa.

– Det är ju en väldigt speciell situation som de hamnar i. Han har ju varit kronprins i ett antal månader och hans äldre syster tar över den titeln. Det får man försöka förklara så småningom, när han växer upp, sa en besviken kung Carl Gustaf vid tillfället.

Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf tycker inte det är klokt att ha lagar som fungerar retroaktivt, säger han i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Kung Carl Gustafs nya svar om händelsen

42 år senare beskriver kungen fortfarande situationen som ”knepig". I SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar” säger han att det inte är klokt att ha lagar som fungerar retroaktivt.

Annons

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kung Carl Gustaf och tycker det är orättfärdigt.

Hovet krävde ny intervju med SVT

Men hovet verkar inte helt nöjda med kungens svar. I dokumentären framkommer det att de efter intervjun hört av sig till SVT och krävt en ny på Drottningholm.

”Hovet vill nu att vi snarast göra en ny intervju. Det behöver förtydligas vad kungen anser om successionen. Den här gången bjuds vi hem till kungen på Drottningholms slott”, säger berättarrösten.

Kungen förtydligar sedan att beslutet inte påverkat relationen mellan prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria.

– Jag har inte uppfattat att det är några problem mellan syskonen. De tar det bra sinsemellan. Men hon är ju väldigt engagerad, självfallet. Det har jag ju förstått. Hon verkligen känner ansvaret på ett sätt redan nu. Hon har ju en mogen ålder i stort sett. En ung kvinna, säger han.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer bra överens, enligt kung Carl Gustaf.

Foto: TT/SVT

Annons