Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Hovets panikkrav på SVT – inkallade till slottet efter kungens utspel: "Snarast"

Hovets panikkrav på SVT – inkallade till slottet efter kungens utspel: "Snarast"

Hovets plötsliga krav på SVT efter kungens ord i tv.

Kronprinsessan Victoria föddes som prinsessan Victoria den 14 juli 1977. Vid hennes födsel började den svenska riksdagen förbereda en könsneutral grundlagsändring som innebar att äldsta barnet ärver tronen.

7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria
0:47

Efter reklamen: 7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria

(0:47)

Slå på ljud

När prins Carl Philip föddes två år senare hade ändringen fortfarande inte trätt i kraft. Under sitt första halvår i livet verkade han i rollen som kronprins, innan Victoria tog över titeln och blev kronprinsessa.

– Det är ju en väldigt speciell situation som de hamnar i. Han har ju varit kronprins i ett antal månader och hans äldre syster tar över den titeln. Det får man försöka förklara så småningom, när han växer upp, sa en besviken kung Carl Gustaf vid tillfället.

Kung Carl Gustaf

Kung Carl Gustaf tycker inte det är klokt att ha lagar som fungerar retroaktivt, säger han i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

SVT

Kung Carl Gustafs nya svar om händelsen

42 år senare beskriver kungen fortfarande situationen som ”knepig". I SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar” säger han att det inte är klokt att ha lagar som fungerar retroaktivt.

– Min son, prins Carl Philip, var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt, tycker jag. Så kan man inte göra, säger kung Carl Gustaf och tycker det är orättfärdigt.

Kungen sågas efter plötsliga utspelet i tv: “Dum i huvudet?”

Hovet krävde ny intervju med SVT

Men hovet verkar inte helt nöjda med kungens svar. I dokumentären framkommer det att de efter intervjun hört av sig till SVT och krävt en ny på Drottningholm.

”Hovet vill nu att vi snarast göra en ny intervju. Det behöver förtydligas vad kungen anser om successionen. Den här gången bjuds vi hem till kungen på Drottningholms slott”, säger berättarrösten.

Kungen förtydligar sedan att beslutet inte påverkat relationen mellan prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria.

– Jag har inte uppfattat att det är några problem mellan syskonen. De tar det bra sinsemellan. Men hon är ju väldigt engagerad, självfallet. Det har jag ju förstått. Hon verkligen känner ansvaret på ett sätt redan nu. Hon har ju en mogen ålder i stort sett. En ung kvinna, säger han.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer bra överens, enligt kung Carl Gustaf.

IVARSSON JERKER/Aftonbladet

Foto: TT/SVT