Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets val för kungen och Victorias säkerhet – efter plötsliga vändningen

08 jul, 2021, 05:00 
kungen victoria

Kungen och kronprinsessan Victoria måste vara på plats för att ta emot Stefan Löfven som statsminister.

Annons
Se kungens kärleksgest till Silvia!Brand logo
Se kungens kärleksgest till Silvia!

Kungafamiljen har haft en hektisk vår med mycket uppdrag i coronaanpassad form och nyligen fick de äntligen lite välförtjänt semester.

Men i och med misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven fanns det ännu en uppgift som skulle komma att ta plats på agendan och det var en skifteskonselj på slottet, där den nyvalda statsministern och hans ministrar presenteras för kungen. Detta gäller även vid omval av samma minister, vilket var det som skedde under onsdagen, när Stefan Löfven valdes till landets statsminister igen.

Det innebär att redan på fredagen kommer kungen och kronprinsessan behöva vara på plats på det kungliga slottet. De måste alltså lämna Solliden båda två, men de får inte göra det tillsammans.

Hovets val för kungen och Victoria

Men från Kalmar flygplats gick det bara ett enda flyg med SAS, som de ibland använder så högst troligt är att iallafall kungen, kanske även kronprinsessan, kommer bli upphämtade av statsflyget, vilka har två olika plan till sitt förfogande.

Annons

Enligt regeringsformen måste en skifteskonselj genomföras, där talmannen officiellt informerar kungen om hur regeringsbildningen gått till. Detta kommer ske på fredag efter att Löfven presenterat ministrarna, vilket bekräftades av hovets informationschef Margaretha Thorgren under onsdagen.

– Det kommer hållas en skifteskonselj på det kungliga slottet på fredag, säger Margaretha Thorgren.

Annons