Hur kunde Victoria och Daniel smittas av covid-19 – gåtan behöver ett svar: "Helt absurt"

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel smittades av coronaviruset

Hon är blivande statschef, han har genomgått en njurtransplantation – lägg till att de bara haft digitala möten senaste månaden. Trots det blev både kronprinsessan Victoria och prins Daniel smittade av det förrädiska coronaviruset. Hur det kunde hända är en verklig gåta som Svensk Damtidning här försöker reda ut.
5 frågor & svar efter Victorias och Daniels covid-besked
Slå på ljud

Det var den 11 mars som nyheten slog ner som en bomb.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var sjuka i covid-19. Beskedet väckte givetvis oro och bestörtning runt om i landet.

– Kronprinsessan hade förkylningssymtom i går. Därför satte hon sig tillsammans med familjen i direkt karantän. I dag visade proverna att kronprinsessan och prins Daniel var smittade med covid-19, berättade Margareta Thorgren, hovets informationschef.

LÄS MER: Hovets ord om prins Daniel – stor oro efter coronachocken

Hovets ord om Victorias och Daniels insjuknande i covid-19

Läget var inför det inträffade extra allvarligt för prins Daniel då han ingår i riskgrupp efter sin tidigare njurtransplantation. Ett faktum som skulle kunna göra situationen allvarlig för honom.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var sjuka i covid-19

– När det gäller prins Daniel och riskgrupp så är det prinsens läkare som uttalar sig gällande dessa frågor. Men enligt Njurförbundet som jag talat med idag är personer som genomgått en njurtransplantation i Fas 2 i vaccinationskön. Prins Daniel är inte vaccinerad än, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Svensk Dam.

Det faktum att den blivande statschefen och hennes make, som löper större risk än genomsnittsbefolkningen att bli otäckt sjuk i covid-19, inte vaccinerats har väckt starka känslor.

LÄS MER: Chris O'Neill bryter tystnaden – uttalar sig för första gången

"Helt absurt"

Markus Uvell är kolumnist för Göteborgs-Posten och tidigare vd för den konservativa tankesmedjan Timbro.

På Twitter skriver han:

"Att Kronprinsessan och Prins Daniel inte är vaccinerade för länge sedan är verkligen helt absurt".

"Kronprinsessan är inte 'vanligt folk', det finns goda skäl att vaccinera henne såväl av omsorg om hennes hälsa som för att agera föredöme för personer som tvivlar på vaccinet."

"Tror inte Region Sthlm hade protesterat. Även regering och partiledarna borde vaccinerats tidigt, men nu blev det inte så.".

Enligt hälso- och sjukvårdslagen finns tre olika principer gällande hur prioriteringarna angående vaccin ska göras. Människovärdesprincipen, solidaritetsprincipen och kostnadseffektivitetsprincipen.

– Människovärdesprincipen är överordnad de andra två, vilket innebär att alla människor enligt lag har samma rätt till vård, oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället, säger Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet till Dagens industri.

Han fortsätter:

– Att det ändå går att ge vårdpersonal förtur handlar inte om den nytta de gör. Det handlar om att de har ett stort behov eftersom det är stor risk att de smittas på jobbet, säger Niklas Juth. Riksdagsledamöter löper däremot inte större risk att smittas än andra medborgare, och att börja rangordna andra yrkesgrupper kan bli svårt.

Så sjuka blev Victoria och Daniel

Som tur är klarade sig såväl både kronprinsessan Victoria och prins Daniel undan allvarligare symptom, och de är nu båda friska.

– De är friska, men fortsatt isolerade på hemmaplan enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, sa hovets informationschef Margareta Thorgren häromdagen till SVT.

Både kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntas inom kort kunna lämna Haga slott.

– De har haft lindriga symptom som inte förvärrats utan de blev omgående bättre, sa Margareta Thorgren vidare.

Mårten Rosenqvist, förste livmedikus och professor emeritus vid Karolinska institutet, har inlett smittspårning. För hur kunde kronprinsessparet få covid-19?

Alla möten senaste månaden har varit digitala, invigningar och sammankomster har hållits via länk. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia är sedan i januari vaccinerade och prins Carl Philip och prinsessan Sofia har hållit sig till restriktionerna och bara framträtt med övriga kungafamiljen vid ett tillfälle, då de hoppade in och ersatte kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid minnesceremonin för coronans offer.

LÄS MER: Silvias oro för familjen: "Riskerar totalkollaps"

– Kronprinsessparet har hållit sig väldigt mycket hemma, med tanke på sportlovet. De flesta program och arbetsuppgifter har varit helt digitala, understryker Margareta Thorgren.

Ett inte helt otänkbart spår är att smittan kan ha kommit via barnen, prinsessan Estelle, 9, och prins Oscar, 5. De går i skola, respektive förskola, och även om de unga inte uppvisar symptom eller ens blir sjuka kan de givetvis helt utan uppsåt fungera som bärare av viruset.

En annan inte helt långsökt teori är att någon ur personalen, ofrivilligt givetvis, kan ha råkat smitta kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

“Spridning av covid-19 sker i första hand vid nära kontakter mellan personer genom så kallad droppsmitta. När en infekterad person nyser, hostar, talar eller andas ut sprids små droppar till omgivningen. Smittan kan ta sig in i kroppen både via inandning eller genom att man rör med orena händer i ögon eller på slemhinnor i näsa och mun.

Smitta kan också spridas genom kontakt med förorenade ytor eller föremål men det finns idag inget som pekar på att denna spridningsväg har annat än en liten roll i den pågående pandemin.

Viruset kan överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta men risken för att bli smittad via förorenade ytor bedöms som liten.

Det är ännu inte helt klarlagt hur länge viruset kan överleva på ytor och föremål. Material och förhållanden så som luftfuktighet, temperatur och solljus påverkar hur länge viruset överlever. Fortsatta epidemiologiska studier får visa om och i så fall på vilket sätt spridning via ytor och föremål har betydelse för spridningen av covid-19.

Genom att vara noga med att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, hosta och nysa i armvecket, undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun), samt att stanna hemma när man är sjuk kan alla bidra till att minska risken för smittspridning.”.

Gåtan med hur kronprinsessan Victoria och prins Daniel kunde insjukna i covid-19 återstår. Men vi är glada för att de nu kommit ut på andra sidan och återigen kan börja representera det svenska kungahuset.

Foto: TT