Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilska efter händelsen med Victoria på festen - gästen protesterade

03 maj, 2023, 13:30 
Kronprinsessan Victoria

Gästerna på festen gjorde tvärtom i protest - tyckte det var mycket fel

Annons

Igår kväll samlades kultureliten på Stockholm konserthus för att se när en kreativ talang tog emot pris för sitt författarskap.

Kronprinsessan Victoria var en prisutdelare på galan i Stockholm - hon delade ännu en gång ut det prestigefyllda Astrid Lindgren Memorial Award, oftare kallat ALMA-priset.

Victoria på besök – se powerkostymen här!Brand logo
Victoria på besök – se powerkostymen här!

Priset ges till författare, illustratörer, muntliga berättare och läsfrämjande organisationer som bidrar till litteraturens betydelse för unga över hela världen.

Annons

Det här året var det amerikanska författaren Laurie Halse Andersson som tog emot priset av kungligheten.

Laurie Halse Anderson är bosatt i Philadelphia. Vid sidan av sitt skrivande har hon ett starkt engagemang i frågor som rör sexuellt våld, mångfald och censur av böcker, det går att läsa på ALMA:s hemsida.

Tuff kritik efter kronprinsessans entré: "Kändes så löjligt"

När Victoria ska entra den stora salen ber konferencier Josette Bushell Mingo alla att ställa sig upp för kungligheten, enligt gammal tradition.

Annons

Instruktionen har rört upp känslor hos skribenter och journalister.

Josette Bushell-Mingo
Den brittisk-svensk teaterskådespelaren och kvällens konferencier Josette Bushell-Mingo ber publiken att ställa sig upp för kronprinsessan Victoria.

"Var på ett event idag som Kronprinsessan Victoria också närvarade på. När hon kom in skulle alla hundratals gäster resa på sig, och vi fick inte sätta oss förrän hon satt sig. Det kändes så löjligt?? Jag gjorde det men det kändes fel? Känns så osvenskt.", skriver journalist tillika författare Elaf Ali i en ny tweet.

Även Expressen-redaktören Gunilla Brodrej var förundrad över händelsen på Stockholms konserthus.

Annons

"Hur skevt känns det inte då att denna församling med kulturutövare från 85 olika länder anmodas att resa sig upp – för att vår kronprinsessa kommer in i rummet och sätter sig på sin plats." skriver hon i en ny krönika.

Brodrej gick emot instruktionerna och satt kvar på sin plats - i protest.

"Jag hoppas att jag inte var den enda i salen som utnyttjade min konstnärliga frihet till att sitta ner, men jag såg faktiskt ingen annan."

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria under prisutdelningen av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne på Konserthuset i Stockholm.

Foto: TT

Annons