Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilska efter Silvias besök till Gävle – kräver svar: "Skäms man?"

22 aug, 2023, 08:00 
Nu ifrågasätts beteendet efter kungaparets länsbesök till Gävle.
Annons

Under måndagen var det ingen vanlig dag för Gävleborna, det var nämligen äntligen dags för kungen och drottningen att besöka Gävleborgs län. Ett besök som blev uppskjutet eftersom det krockade med kungens hjärtoperation i våras.

Men det var inte alla som jublade av lycka när kungaparets tåg närmade sig Gävle centralstation.

Här firar kungaparet – i prins Daniels hemtrakter!Brand logo
Här firar kungaparet – i prins Daniels hemtrakter!

Ilskan efter kungaparets besök till Gävle

Det är tidningen Arbetarbladet som skriver om missnöjda torghandlare i och med kungaparets besök till Gävle. På eftermiddagen fick allmänheten en chans att fira kungens 50 år på tronen på Stortorget i Gävle, där kungen höll tal och man firade med dans och musik. Det var fullt med folk, och kungen uttryckte sin tacksamhet:

Annons

– Först av allt vill jag tacka för det fina mottagandet i dag! Väldigt roligt att se så många samlade här på Stortorget. Det värmer, det ska ni veta.

Kungaparet anländer till Stortorget i Gävle
Det var många som hade tagit sig till Stortorget.

Men några som saknades var de torghandlare som vanligtvis fyller torget med liv. På bilder som Arbetarbladet publicerar syns lappar upphängda med texten:

"Ingen torghandel 21 augusti. Kungen kommer på besök".

Det fick torghandlare att rasa, och kräva svar:

– Varför vill man inte visa hur Gävle ser ut, eller skäms man för oss torghandlare, säger Leif Levin till Arbetarbladet.

Därför försvann torghandlarna från Stortorget

Enligt gatuingenjören Stefan Erixon ska det hela vara på grund av det säkerhetspådrag som kommer med ett kungligt besök. Att då ha torghandlarna på plats, skulle helt enkelt inte funka.

Det fanns däremot torghandlare som inte hängde läpp när de möttes av lappen. Maseraf Hossin som likt Lars har ett stånd på torget, var glad:

– Alla älskar kungen, han är bra för oss alla, så det gör mig inget alls. Jag får bara en dag ledigt istället, det behöver jag.

Foto: TT

Annons