Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Ilska mot kungahuset efter födelsedagsbilden på Athena, 11 – reagerar kraftigt

25 jan, 2023, 11:00 

Födelsedagsbilden på ex-prinsessan Athena väcker starka känslor.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Athena, 11, får inte längre titulera sig prinsessa. Efter nyår skedde den ändring som drottning Margrethe beslutade om i september, då hon valde att frånta prins Joachims barn deras prins- och prinsesstitlar.

Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

När hon under tisdagen fyllde 11 år var det första födelsedagen som icke-kunglig, men det danska kungahuset passade ändå på att uppmärksamma den stora dagen på sin hemsida och sina sociala kanaler.

– Hennes Excellens Komtesse Athena har födelsedag och fyller i dag elva år, skrev hovet.

Annons
Prins Joachim och familjen
Prins Joachims barn får inte längre kalla använda sina prins- och prinsesstitlar.

Rasar efter bilden på Athena

Margrethes titelbeslut har inte varit helt problemfritt. Flera danskar tycker att drottningen agerat oerhört märkligt och riktade hård kritik mot den kungliga förändringen.

I samband med Athenas födelsedag var det många som inte kunde hålla känslorna i styr. I kommentarsfältet vädrades stor ilska och många vägrade att kalla henne något annat än ”prinsessa”.

Grattis till Danmarks vackra prinsessa. Jag hoppas att du får en superhärlig dag och kommer att firas på bästa kungliga sätt. Du är fortfarande en prinsessa för folket”, skrev en person.

Annons

”Har sparkat ut dem”

En annan person tyckte det var okänsligt av hovet att publicera bilden på Athena, eftersom hon inte längre klassas som kunglig.

”I åratal har barnen använts som reklamobjekt för kungahuset, när kungahuset kände behov av det. Nu tänker drottningen och andra (för det är svårt att tro att kronprinsparet inte har med saken att göra), att det inte finns mer plats för prins Joachims barn i prins/prinsessa-flocken och har sparkat ut dem”, skriver en upprörd person.

Ja, titelkaoset i Danmark fortsätter att röra upp starka känslor. Margrethe har tidigare sagt så här om sitt beslut:

Annons

– Det är min plikt och min önskan som drottning att se till att monarkin alltid formar sig i takt med tiden. Och denna justering ser jag som en nödvändig framtidssäkring av monarkin.

Drottning Margrethe
Drottning Margrethes titelbeslut har mötts av hård kritik.

Foto: TT

Annons