Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stor ilska – efter skarpa beskedet om kungafamiljen

23 sep, 2021, 05:00 
Kungen Kronprinsessan Victoria
Ta bort de kungliga flaggdagarna? För att i stället göra valet till EU-parlamentet till ny svensk flaggdag? Aj, det var en glödhet potatis!
Annons
Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

Det är många som gillar och försvarar Sveriges kungliga flaggdagar – i alla fall att döma av de arga reaktioner som har strömmat in hit till Svensk Dam.

På våra sociala medier är ilskan också stor över det nya förslag som justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade i veckan och som innebär att alla kungliga flaggdagar – utom två – kommer att tas bort:

– Vad är det för trams, klart vi ska flagga! Vi ska vara stolta över vår svenska kultur och skick! skriver en av följarna i kommentarsfältet.

Och en annan ryter:

– Flagga för EU? Nej tack! Ni som har flagga, hissa den för vår kungafamilj!

Drottning Silvia
Just nu flaggar vi för drottningen på Silvia-dagen den 8 augusti och på födelsedagen den 23 december. Förslaget innebär att båda dras in.

Ja, det är till och med några representanter för våra grannar norrmännen som har ilsknat till:

– Noe så dumt. Klart det skal flagges for de kongelige!

Annons

Nu är beslutet ännu inte fattat, men klubbas det ska det börja gälla vid nästa tronskifte, det vill säga den dag kronprinsessan Victoria blir drottning.

Nya förslaget: Förändringar för kungafamiljen

Kungen Drottning Silvia
Kungaparet.

Det var i tisdags som justitieminister Morgan Johansson (S) tog emot förslaget från den så kallade Förtjänstutredningen, som både fokuserar på de pengar som kungen får av staten – och på de allmänna flaggdagarna.

Och skulle detta förslag bli verklighet så ryker alltså fyra av de sex flaggdagar som har ”anknytning till kungahuset” efter nästa tronskifte:

Allt flaggande på de kungliga namnsdagarna upphör (just nu kungen 28 januari, kronprinsessan 12 mars och drottning Silvia 8 augusti). Precis som flaggdagen för ”regentens gemål”, vilket i dagsläget betyder drottning Silvias födelsedag. Kvar blir bara statschefens och tronföljarens födelsedagar.

I stället föreslår utredningen att valet till Europaparlamentet blir ny allmän flaggdag i Sverige.

Flagga Riksdagshuset
Flaggan utanför riksdagshuset i Stockholm.

Foto: TT.

Annons