Ilskan efter beslutet om Estelle: "De kränker henne"

Ilskan efter beslutet om Estelle: "De kränker henne"

Prinsessan Estelle påstås ha fallit offer för en kränkande behandling. Här är orden som upprör.
Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!
Slå på ljud

Prinsessan Estelle visar redan nu tecken på vilken sorts drottning hon en dag kommer att bli. Trots att hon bara är åtta år gammal ser man att hon är som klippt och skuren för sin roll som kunglighet. Allt tyder på att hon är både vetgirig och seriös, uppbackad som hon är av sin mamma kronprinsessan Victoria och pappa prins Daniel.

Men även om Estelle verkar vara bekväm som prinsessa, så rasar det ständigt en debatt om hennes framtid. En debatt som förs över huvudet på den lilla flickan.

Prinsessan Estelle påstås ha blivit utsatt för kränkning

Prinsessan Estelle påstås ha fått sitt privatliv kränkt.

Kritikerna menar att Estelles barndom är mycket mer ofri jämfört med andras. Så här skrev Republikanska föreningens dåvarande ordförande Yasmine Larsson i ett debattartikel på SVT Opinion.

"Enligt min mening bryter Estelle Bernadottes uppfostran mot flera av barnkonventionens artiklar, som rätten till privatliv och skyddet mot alla former av utnyttjande. Hovet tar regelbundet bilder och filmer på henne för att använda i pr-syfte och därigenom kränker hennes rätt till privatliv. Samtidigt använder kungahuset henne i officiella sammanhang sedan hon var ett litet spädbarn", skrev Yasmine.

LÄS MER: Herman Lindqvist avslöjar sanningen om exfrun – efter splittringen

"Det är inte respektfullt"

Men Yasmine fick mothugg. Patrik Åkesson och Leo Pierini från motparten Rojalistiska föreningen skrev ett svar på artikeln.

De menade att Yasmine bara använde Estelle som ett politiskt redskap.

"Att som Larsson hävda att Prinsessan Estelle skulle fara illa av den roll och uppfostran hon har faller på sin egen orimlighet, och vi tror knappast att ens republikanerna själva tror på det. Snarare är det ett svepskäl för att genomföra sin ideologiska strömlinjeformning av samhället och införa republik", skrev Patrik och Leo.

"Att använda en enskild person, en liten flicka, som Prinsessan Estelle som någon form av slagträ i debatten är dock varken seriöst eller särskilt respektfullt."

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus