Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilskan över att kungen inte kan åtalas – trots flera fortkörningar

24 aug, 2021, 05:00 
AvIndra Nordemar

Att kungen har ett bilintresse utöver det vanliga är välkänt sedan länge. Men nu är det många som reagerar på att polisen inte kan straffa kungen, trots flera regelbrott i trafiken.

Annons
Så smugglade kungen in Silvia till Sverige första gången – här är alla hans bilar!Brand logo
Så smugglade kungen in Silvia till Sverige första gången – här är alla hans bilar!

Bilintresset har gått i generationer och vår nuvarande kung är inte den enda som haft en tendens att trycka lite för hårt på gasen. När före detta kung Gustaf V hade lite för bråttom på vägarna år 1946 slutade körningen med att bilen hamnade i ett dike – platsen namngavs sedan till Kungens kurva.

Men nyligen var det kung Carl Gustaf som var ute på tur. Ett ögonvittne såg honom i hans glänsande blå BMW M8 Competition Coupé på E22an i riktning mot Öland.

Kung Carl Gustafs fortkörningar

Ögonvittnet, som själv körde för fort på vägen där en hastighetsgräns på 90 kilometer är tillåten, blev omkörd av kungen och livvakterna i följebilarna. Enligt vittnet bör kungen ha legat på över 125 kilometer i timmen.

Kungen i sin lyxbil BMW M8 Competition Coupé med livvakter i följebilar. Foto: Privat.

Det är inte första gången som bilister sett kungen gasa förbi i hög hastighet. 2004 blev det en hel del skriverier om kungens vansinneskörning i höjd med Rotebro, då han körde förbi flera trafikanter.

Annons

– De körde otroligt snabbt, de låg i 150 till 160 och körde om hela tiden. Det var kungen som drog och de andra bilarna hade svårt att hänga med, sa ett vittne då till Aftonbladet.

– De körde otroligt fort och det luktade bränt gummi, berättade en annan.

Även tidigare i år hörde ett ögonvittne av sig till Expressen om ytterligare en fortkörning.

– Kungens bil blåste bokstavligen om mig, föraren måste ha kört runt 140 i alla fall, berättade personen då.

Kungens immunitet vid regelbrott i trafiken

Men dessa regelbrott berör inte kungen, han åtnjuter nämligen åtalsfrihet, vilket innebär att han är immun från efterräkningar så som böter.

Om han exempelvis kör för fort eller påverkad är det polisen skyldighet att stoppa honom, men kungen skulle trots detta inte få några påföljder. Detta är känt sedan länge, men nu är det många som reagerar på kungens privilegium.

Ilskan över kungens privilegium

På Svensk damtidnings Facebook-sida är det flera som uttrycker sina åsikter kring regeln:

Annons

"Diskriminering att en kung inte behöver följa hastighetsbegränsning"

"Varför är han ofarligare i trafiken än gemene man? Tror inte det blir lindrigare skador vid en olycka bara för att det sitter en kung bakom ratten. Dessutom är han väl i den åldern där reaktionen blir sämre."

"Katastrof, varför kan inte han om nån föregå med gott exempel och följa våra hastighetsbegränsningar, om han hade kört ihjäl nån då? hade han blitt befriad från det med?"

"Det enda som är fel är väl att han har immunitet. Alltså han kan köra precis som han vill utan att åka fast."

Foto: TT, Privat

Annons