Ilskna orden i Norge – kort tid innan dödsfallet

Ilskna orden i Norge – kort tid innan dödsfallet

Gorm Kallestad
Innan sin bortgång kritiserade prinsessan Ragnhilds änkling tv-serien Atlantic Crossing.
Har du koll på norska tronföljden?
Slå på ljud

Erling Lorentzen var änkling till prinsessan Ragnhild, kronprinsessan Märthas dotter och kung Haralds syster. Han stod den norska kungafamiljen väldigt nära och kung Harald har själv beskrivit Erling som en bror.

I måndags kom nyheten att Erling har avlidit vid 98 års ålder.

– Det är med stor sorg som vi har tagit emot den tråkiga nyheten att Erling Sven Lorentzen har avlidit. Våra tankar går till hans nära och kära, som har förlorat en fantastisk far, en svärfar, farfar och gammelfarfar, säger kung Harald i ett uttalande.

Erling lorentzen

Erling Lorentzen var gift med Ragnhild i 60 år. På bilden är han tillsammans med Ebba Lövenskiold, några år efter sin frus död.

Hkon Mosvold Larsen

De senaste åren har han hållit sig utanför rampljuset, men han klev fram när tv-serien Atlantic Crossing fick honom att se rött.

Erling Lorentzens kritik: ”Skamligt”

I ett uttalande i norska Aftenposten uttrycker han sin besvikelse över det sätt som serien, som utspelar sig under andra världskriget, tar sig an historien.

”För en som deltog i kriget, och dessutom står nära medlemmar av kungafamiljen som här porträtteras på ett närgående vis, är resultatet med sina många tendensiösa framställningar direkt groteskt.” skrev han i tidningen.

”Kungafamiljen har inte möjlighet att uttrycka sina åsikter. När jag väljer att yttra mig, är det för att jag står nära några av dem vars liv utnyttjas i kommersiella syften. En rakt igenom spekulativ exploatering av försvarslösa personer i underhållningssyfte är inget annat än skamligt.” fortsätter hans uttalande.

LÄS MER: Norska kungahuset rasar mot Atlantic Crossing