Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall om förändringen för kungafamiljen: "Tvingas bli mer transparenta”

22 mar, 2022, 18:00 

Hovexperten och Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall förklarar varför hovet tagit ett nytt beslut om apanaget.

Annons
Johan T:s varning till kungfamiljen: ”Kan bli riktigt jobbigt”Brand logo
Johan T:s varning till kungfamiljen: ”Kan bli riktigt jobbigt”

På måndagen kom nyheten om att det kommer ske en stor förändring inom kungahuset i år.

Från och med nu kommer svenska folket nämligen få mer insyn i hur kungafamiljen använder de skattepengar de får, alltså det så kallade apanaget.

I år låg apanaget på 149 miljoner kronor, och i april kommer en årsredovisning där man för första gången kommer visa tre rambelopp: ett till kungaparet, ett till kronprinsessparet och ett till prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Johan T Lindwall om förändringen för kungafamiljen

Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet, säger till Ekot att hovet ser denna nya förändring som ett tecken i tiden.

Annons

Detta håller Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall med om. I en intervju i TV4:s Efter fem förklarar han varför hovet har beslutat att vara mer transparenta med apanaget:

– Kungahuset har varit en väldigt sluten värld, men nu är man så pass smarta så man väljer att förekomma eventuell kritik eller eventuell debatt, säger han.

– Det är ju skattebetalarnas pengar, det är ju du och jag som betalar det här till kungafamiljen, och är man republikan så kanske det känns lite halvsurt att behöva betala för monarkin. Så nu förekommer man detta och säger att "här, titta, det här använder vi pengarna till", så kan ingen ifrågasätta det.

Johan T Lindwall: "Hovet kommer tvingas bli mer transparenta”

Johan T Lindwall, som är hovexpert och har följt kungafamiljen på nära håll i många år, tror att detta bara är början, och att hovet kommer behöva vara ännu mer öppna i framtiden. Det förklarar han i en intervju med Ekot:

– Man kommer bli tvungna att bli mer transparenta, utan tvekan. De här gamla tiderna är över, nu är det 2022 och 2030 kanske vi har total redovisning av apanaget på detaljnivå, säger han.

Annons