Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om kungafamiljens miljoner – väcker reaktioner

21 mar, 2022, 19:00 

Sanningen om kungafamiljens apanage har lett till starka reaktioner bland skattebetalarna.

Annons
SE FILMEN: Silvias hattkaos – kungen tvingas rycka in inför alla!Brand logo
SE FILMEN: Silvias hattkaos – kungen tvingas rycka in inför alla!

Kungafamiljens apanage är en ständigt aktuell diskussion i samhället. Åsikterna går ofta isär kring hur mycket skattepengar som bör gå till kungahuset.

Dessutom har man aldrig tidigare redovisat vad pengarna egentligen går till. Men nu blir det ändring på detta.

På måndagen rapporterar nämligen Ekot att Sveriges skattebetalare kommer få mer insyn i hur kungafamiljen använder de skattepengar de får.

"Ett tecken i tiden att vara mer öppna"

I år låg apanaget på 149 miljoner kronor, och i april kommer en årsredovisning där man för första gången kommer visa tre rambelopp: ett till kungaparet, ett till kronprinsessparet och ett till prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Årsredovisningen kommer även visa vilka slags utgifter som kungafamiljen får ersättning för – till exempel boende, transport, säkerhet och kläder för offentlig representation. Privata kostnader, såsom fordon och investeringar, kommer däremot inte att redovisas.

Annons

– Vi tycker att det är ett tecken i tiden att vi ska kunna vara mer öppna. Men med respekt för den privata integriteten i det här fallet, och därför tycker vi att det är bra att ta det här steget nu, säger Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet, till Ekot.

Starka reaktioner kring kungafamiljens miljoner

Flera nyhetsbyråer har rapporterat om det nya beskedet. På P3 Nyheters Instagram har flera följare delat sina tankar och åsikter kring kungafamiljens miljontillgångar.

"149 millar för en enda familj, herregud vilken orättvisa man lever i", skriver en person.

"Dags att pensionera sagovärlden och låta skattepengarna gå till viktigare saker som sjukvård och säkerhet", skriver en annan.

Samtidigt är andra positivt inställda till apanaget:

"Lägger mer än gärna pengar på våran fantastiska kungafamilj", skriver en person.

Prinsessan Estelle, prins Carl Philip, kung Carl XVI Gustaf, prins Oscar, kronprinsessan Victoria och drottning Silvia under födelsedagsfirandet av kungen på Stockholms slott 2019.
Kungafamiljens apanage skapar reaktioner!
Annons