Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall: Många kommer bli besvikna – så lycka till Frederik

14 jan, 2024, 13:00 
AvJohan T Lindwall

Lillebror Joachim hoppas på revansch, men när Frederik är ny kung av Danmark kommer han inte att gå emot mamma Margrethes beslut.
Aldrig – inte så länge hon lever.

Annons

Han har många gånger betraktats som det svarta fåret i danska kungafamiljen.

Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikeraBrand logo
Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikera

Nu när storebror Frederik blir kung av Danmark hoppas lillebror Joachim på revansch. Han vill få in sin familj värmen igen. Detta kan bli den största utmaningen för landets nye statschef.

Jag träffat båda bröderna ett antal gånger. Både Frederik och Joachim är två oerhört trevliga personer och för mig, som mött dem så många gånger, måste jag dra en lans för den yngre brodern.

Joachim har genom åren fått oerhört mycket kritik i dansk media efter krogbesök och diverse uttalanden, som kanske inte varit helt underbyggda.

Visst, Frederik har också fått kritik. Men där har det handlat om helt andra saker. Oftast kritiken byggt på att han arbetar för lite. Ordet ”lat” har florerat. Nu när Frederik blir Danmarks nye kung så hoppas hans bror Joachim på att komma in i värmen igen.

Annons

Frederik skulle kunna ge tillbaka titlarna

Ni som kan er kungliga historia vet ju vad som hände ganska nyligen när drottning Margrethe valde att göra stora förändringar i danska kungahuset. Hösten 2022 beslutade hon att Joachims fyra barn skulle bli av med sina prins- och prinsesstitlar. För Joachim kom detta som en chock. Han hade inte fått någon förvarning och familjemedlemmar grät öppet när de fick beskedet.

Frederik, Margrethe och Joachim av Danmark.
Situationen med prins Joachim kan bli en rejäl huvudvärk för Frederik som ny kung av Danmark. Men han skulle aldrig gå emot mamma drottning Margrethes beslut, skriver Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Margrethe sa att det var för att bibehålla monarkin i tiden. Detta snart två år sedan och relationen mellan bröderna, och framför allt mellan Margrethe och Joachim, är fortfarande oerhört sårig.

Nu när Frederik blir kung har han alla möjligheter att ha nya beslut kring sin brorsbarns titlar.

Annons

I praktiken skulle Frederik kunna ge tillbaka titlarna och riva upp sin mors beslut. Kommer han att göra det? Nu? Aldrig.

Frederik skulle aldrig gå mot Margrethes beslut. Inte så länge modern är i livet.

Personer kommer att bli besvikna på Danmarks nye kung

Det som nu sker i Danmark är i princip en kopia av det som sker i Storbritannien. Det här har prins Andrew länge varit paria sedan han drogs in i sexskandalen kring den utpekade miljardärpedofilen Epstein.

Prins Andrews mor, framlidna drottning Elizabeth, var iskall och tog ifrån honom en rad privilegier. Nu ligger Andrew på sin bror kung Charles om att få komma tillbaka in i den kungliga värmen. Precis samma sak som nu kommer ske i Danmark. Härligt att få bli kung, Fredrik. Men med ämbetet kommer ett stort ansvar och med Joachim, som knackar på dörren, kan situationen bli en rejäl huvudvärk för landets nye kung.

Jag avundas honom inte. Det gör nog ingen.

Hur vi vänder sig så kommer personer i hans närhet bli besvikna. Lycka till, säger jag. Det lär Frederik behöva.

Annons