Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Hovet bekräftar: Joachim blixtreser till tronskiftet – Marie och barnen stoppas från att delta

11 jan, 2024, 12:00 

Ska prins Joachim, prinsessan Marie och resten av hela familjen delta under tronskiftet eller inte? Efter många spekulationer vet vi äntligen hur planen ser ut – något som det danska hovet också bekräftar för Svensk Damtidning.

Annons

Efter 52 år som Danmarks drottning lämnar Margrethe över tronen till kronprins Frederik nu på söndag. Hon meddelade sitt chockbeslut i det traditionsenliga nyårstalet och ett intensivt arbete inför ett tronskifte har pågått sedan dess.

Margrethes nya liv – efter att hon abdikeratBrand logo
Margrethes nya liv – efter att hon abdikerat

Ett nytt kapitel i den danska historien börjar, men vilka ur den kungliga familjen som faktiskt kommer att delta har varit oklart – tills nu.

Spekulationerna kring prins Joachim och familjen

Sedan den 1 september förra året bor delar av den danska kungafamiljen i USA. Det handlar förstås om prins Joachim och hustrun Marie.

Efter att ha fått ett toppjobb vid den danska ambassaden i Washington DC som försvarsindustriattaché valde de att flytta till andra sidan Atlanten. Även de två yngsta barnen, grevinnan Athena och greve Henrik bor med dem och går i skola där.

Greve Henrik, prinsessan Marie, prins Joachim, greve Nikolai, greve Felix och grevinnan Athena
Greve Henrik, prinsessan Marie, prins Joachim, greve Nikolai, greve Felix och grevinnan Athena. Nu är det bekräftat vilka som deltar under tronskiftet då drottning Margrethe abdikerar efter 52 år som Danmarks drottning.

De två äldre sönerna som han har med exhustrun grevinnan Alexandra – greve Felix och greve Nikolai – är utflugna och har startat sina egna liv. Felix bor i Köpenhamn och pluggar på universitetet och Nikolai pluggar en utbytestermin i Australien och jobbar som modell.

Annons

Eftersom de då tillhör familjen har det spekulerats i dansk press om prins Joachim och hela familjen kommer att delta under tronskiftet eller om det bara blir den allra närmaste kretsen.

Nu vet vi äntligen hur planen ser ut!

Prinsessan Marie och barnen stoppas – hovet bekräftar

Danska tidningen Billed-Bladet rapporterar att Joachim gör en blixtresa till Köpenhamn helt ensam medan prinsessan Marie och barnen stannar kvar i USA.

Men det blir inget långvarigt besök.

Han planerar att delta under själva tronskiftet och under nästkommande dag i Folketinget och en mottagning i Landstingssalen, därefter lämnar han Danmark och sätter sig på planet hem igen.

Att inte Nikolai eller Felix heller deltar får också sin logiska förklaring, då drottning Margrethe stuvade om i den kungliga familjen 2022 och fråntog prins- och prinsesstitlarna från prins Joachims barn. De kommer därför inte ha några officiella åtaganden för kungahuset i framtiden.

Tronskiftet är även en formell ceremoni där Joachim har en roll av sådan karaktär att han förväntas delta där, något övriga familjemedlemmarna alltså inte har.

Det danska hovet bekräftar också för Svensk Damtidning att ”allt är som det ska” vad gäller deras deltagande.

Foto: Mischa Schoemaker/SipaUSA, Mads Claus Rasmussen/Ritzau, Ida Marie Odgaard/Ritzau

Annons