Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Kungen och Silvia inte bjudna till Danmark

10 jan, 2024, 16:00 

Kungen och drottning Silvia får inte delta vid det historiska tronskiftet i Danmark – men det finns en anledning bakom!

Annons

På nyårsafton släppte drottning Margrethe bomben i sitt nyårstal: hon lämnar över tronen till sin son, kronprins Frederik. Ja, hennes 52 år som Danmarks regent (och Europas just nu längst sittande monark) tar slut nu på söndag den 14 januari – precis det datum hon själv tillträdde tronen 1972.

Margrethes nya liv – efter att hon abdikeratBrand logo
Margrethes nya liv – efter att hon abdikerat

– Jag överlåter tronen till min son, kronprins Frederik. Mitt tack går till alla de många, många människor som vid speciella evenemang, såväl som i vardagen, har omgett mig och min familj med kärleksfulla ord och tankar. Det har förvandlat dessa år till en serie pärlor, sa hon i talet.

Så blir tronskiftet – när Frederik blir kung

Efter Margrethes jättenyhet har det danska hovet arbetat febrilt för att få alla pusselbitar på plats. Men det blir inget jättefirande och superceremoni med extra allt som när till exempel kung Charles kröntes till kung förra året.

Annons

Nej, det blir inte ens en kröning – det blir, och heter, tronskifte! Då ska statsminister Mette Frederiksen träffa drottningen, hon abdikerar och från exakt den stunden är Frederik kung. Därefter visar sig statsministern och nye kungen på balkongen på Christiansborgs slott och utropar honom som landets nye monark.

Den 14 januari abdikerar drottning Margrethe och kronprins Frederik blir Danmarks nye kung!

Planeringen har pågått febrilt sedan det blivit känt att Margrethe ska lämna tronen och under de senaste dagarna har det danska hovet har släppt nyheter och uppdateringar pö om pö. Det finns fortfarande ett gäng frågetecken kring tronskiftet, men nu har ett besked kommit som faktiskt rör vårt svenska kungahus!

Hovets nya besked om kungen och Silvia

Kung Carl Gustaf är ju kusin till drottning Margrethe – och den danska och svenska kungafamiljen har oerhört nära band och en stark relation till varandra. Margrethe ringde ju till exempel till kungen och meddelade sitt abdikationsbeslut, har hovet sagt till Expressen. Att åtminstone någon eller några ur vår kungafamilj skulle resa till vårt grannland och representera Sverige under detta historiska ögonblick hade därför inte varit en omöjlighet.

Annons

Så blir det dock inte! Hovets informationschef Margareta Thorgren har gjort ett uttalande till Expressen och det visar sig att kungaparet inte har fått någon inbjudan till tronskiftet. Det finns dock en förklaring bakom beslutet.

Kungaparet under Margrethes 50-årsfirande som Danmarks drottning 2022. När hon abdikerar på söndag och Frederik blir landets nye kung är inte kungen och drottning Silvia bjudna.

– I och med att det är en nationell angelägenhet så är det fokus på Danmark och det danska trontillträdet och det danska folket, säger hon till tidningen.

Ingen ur det brittiska kungahuset ska heller delta, trots många spekulationer om att William och Kate kan dyka upp. Gästlistan är fortfarande hemlig – men namnen släpps nog ganska snart!

Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse/AP/TT, Jonas Ekströmer/TT, Ida Marie Odgaard/Ritzau

Annons