Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethes hemliga samtal till kungen – så lämnade hon chockbeskedet

31 dec, 2023, 18:47 
Drottning Margrethe har meddelat att hon valt att abdikera. Vår kung fick veta det i förhand. Såhär lämnade hon chockbeskedet.
Annons

Det var under sitt nyårstal som drottning Margrethe kom med chockbeskedet: den 14 januari abdikerar hon som drottning, efter 52 år på tronen.

Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nuBrand logo
Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nu

Nu är uppståndelsen i den kungliga världen enorm. Ett sådant drag är ovanligt – det har inte hänt i Danmark på 500 år. Och någon som visste det redan innan var kusinen kungen.

Så påverkas kungen av drottning Margrethes beslut att abdikera

– Jag har bestämt mig för att det är rätt tid nu. Den 14 januari 2024 – 52 år efter att jag efterträdde min älskade far – avgår jag som drottning av Danmark. Jag lämnar tronen till min son kronprins Frederik, sa drottningen i sitt tal.

Beskedet skakade om danska folket, och resten av Europa. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall betonar att detta sätter en press på vår kung. Nu öppnas det upp för att Victoria ska kunna ta över tronen:

Annons

– Jag är alltid den som sagt att vi kan glömma att kungen någonsin skulle abdikera i förtid, men nu när Margrethe väljer att abdikera till förmån av den yngre generationen, så kan jag tänka mig att omvärdera det jag sagt, säger Johan T Lindwall.

Drottning Margrethes hemliga samtal till kungen

Förutom att de är kungliga kollegor, är Margrethe och vår kung också kusiner. De har ett nära och starkt band, och det har även våra kungafamiljer i stort.

För Expressen bekräftar hovet nu att Margrethe valt att meddela kungen om sitt beslut i förtid, och att hon lämnade beskedet personligen:

”Hela kungafamiljen har fått informationen att H.M. Margrethe kommer att abdikera. H.M. Drottning Margrethe har personligen talat med och informerat H.M. Konungen om sitt abdikationsbeslut."

Foto: TT

Annons