Johan T Lindwall: Smart drag av kungen att dela ut så många titlar

Johan T Lindwall: Smart drag av kungen att dela ut så många titlar
NU GRATIS

Det är en hård dom mot kungen och monarkin: Sluta dela ut så många prinsess- och prinstitlar!

Vad gör då kungen? Tvärtom. Aldrig tidigare i modern historia har så många kungliga titlar delats ut. Smart, om ni frågar mig. Nu finns det återväxt för monarkin i många generationer framåt.

Vi som kan vår kungliga historia minns hur det såg ut med tronföljden i svenska monarkin. Fram tills vår nuvarande kung föddes ute på Haga 1946 hade det kommit fyra små prinsessor till världen – Hagasessorna. Successionsordningen var på den tiden en annan och föddes inte en prins riskerade monarkin att gå under. 1980 ändrades den regeln. Carl Philip hade fötts som kronprins av Sverige, men blev nu nedgraderad och storasyster Victoria blev kronprinsessa och tronarvinge.

Tronföljden ska inte styras av kön. Victoria blir drottning den dagen pappa kungen lämnar tronen. Efter henne kommer dottern Estelle och även hon blir drottning av Sverige. Till skillnad från sina företrädare har Carl XVI Gustaf valt en annan väg. Förr var titlar ingen självklarhet. Långt ifrån. Med dagens frikostiga inställning skulle samtliga barn till Hagasessorna haft prins- eller prinsesstitlar.

Alla barn till Victoria, Carl Philip och Madeleine ingår i dag i svenska tronföljden och monarkin stärks med fler medlemmar. Om Victoria kommer att följa pappa kungens exempel i frikostighet får vi veta först den dagen hon är statschef och drottning av Sverige.

Läs mer:

Svenska folket slår fast: Victoria är drottningen av Nobel!

Klart! Victoria firar sin födelsedag med svenska folket

Foto: TT