Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Juan Carlos anklagas för trakasserier mot älskarinnan – vill ha immunitet

14 dec, 2021, 11:00 
Juan Carlos och tidigare älskarinnan Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
Tidigare älskarinnan anklagar kungen för hot och trakasserier.

Spaniens tidigare kung, Juan Carlos I, anklagas för trakasserier, hot och spioneri av sin före detta älskarinna. Nu söker ex-kungen åtalsimmunitet vid domstolen.

Annons
Allt om Spaniens kungahus!Brand logo
Allt om Spaniens kungahus!

Spaniens tidigare kung Juan Carlos I, 83, anklagas av den danska affärskvinnan Corinna zu Sayn-Wittgenstein, 57, för hot och trakasserier. Kvinnan är ex-kungens tidigare älskarinna.

Bland annat ska två av kvinnans bostäder utsatts för inbrott, och i samband med detta ska en bok om prinsessan Dianas död lämnats framme på ett bord i hennes hem. Något hon uppfattade som ett hot.

Juan Carlos I anklagas även för att ha använt sig av landets spionbyrå för att hota Sayn-Wittgenstein, samt även hennes barn.

Juan Carlos och Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
Juan Carlos och Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Juan Carlos I kräver att få tillbaka gåvor som han gett till Corinna zu Sayn-Wittgenstein

Den tidigare kungen ska även ha krävt att få tillbaka presenter som han tidigare gett till älskarinnan. Det ska bland annat handla om smycken, konst och en kontantsumma på 777 miljoner kronor.

Annons

Juan Carlos I nekar själv till samtliga anklagelser som har riktats mot honom och kräver även åtalsimmunitet vid domstolen. Detta då hans advokat menar att det enda sättet som Juan Carlos hade kunnat få tjänstemän, i form av spionbyrån, att arbeta för honom hade varit genom att han var eller varit kung.

Sayn-Wittgensteins advokat menar samtidigt att händelserna ska ha skett efter att Juan Carlos avsagt sig tronen och att åtalsimmunitet därför inte bör gälla. Man argumenterar även för att en tidigare statschef inte har rätt till immunitet.

Juan Carlos advokat tillbakavisar detta med argumentet att ex-kungen fortfarande är en del av kungahuset och en viktig person i den spanska konstitutionen, enligt the Guardian.

Juan Carlos och sonen Filipe, kung av Spanien.
Juan Carlos och Filipe.

Historien bakom Juan Carlos abdikation

Det är inte första gången det stormar kring Juan Carlos. Hans tid som kung började 1975 med att han kallades ”demokratins räddare” efter att ha grupperats om landets regim från diktatur till demokrati.

Men efter otrohets- och ekonomiskandaler fick det spanska folket nog av honom, vilket ledde till att han abdikerade 2014 och lämnade över tronen till sin son Felipe, 53.

En av skandalerna ska ha involverat just dåvarande älskarinnan Sayn-Wittgenstein och handlat om en elefantjakt i Botswana som kostade flera miljoner.

Annons