Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Smygstart på spanska statsbesöket: Drottning Letizia är redan i Stockholm!

23 nov, 2021, 14:26 
Kronprinsessan Victoria Drottning Letizia

I morgon dånar det igång – det första spanska statsbesöket på 42 år. Men Letizia har smygstartat: Hovet avslöjar att hon redan är här!

Annons
Här är Europas alla kungahus!Brand logo
Här är Europas alla kungahus!

Vid lunchtid i morgon onsdag ska kungen och drottning Silvia ta emot sina spanska gäster på Kungliga slottet med största möjliga pompa och ståt.

Men den här gången är det inte riktigt som vanligt: Drottning Letizia och kung Felipe är redan på plats i Stockholm! Det bekräftar hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Dam.

Drottning Letizia Kung Felipe Statsbesök 2021
Det spanska statsplanet landade på Arlanda tidigare i dag, med Letizia och Felipe ombord.

Den här gången är det nämligen fråga om en så kallad tyst ankomst, eller silent arrival som det egentligen heter på hovspråk – till skillnad från de gånger när den gästande statschefen får ett officiellt välkomnande redan på Arlanda, oftast av kronprinsessan Victoria.

Annons

Men gästvåningen på slottet kommer även denna gång att stå tom. Margareta Thorgren uppger att Spaniens kungapar och deras svit, bestående av ett 30-tal personer, i stället har checkat in på Grand Hotel i Stockholm, där de nu kommer att bo under sina dagar i Sverige.

Spanska kungaparet på statsbesök – här ska de bo

Grand Hotel i Stockholm
Grand Hotel i Stockholm, där Letizia och Felipe nu bor i en av sviterna.

Det speciella den här gången är annars att det är en kunglig statschef som gästar Sverige.

– Senast det hände var faktiskt när Luxemburgs storhertigpar var här, och det var 2008, säger Margareta Thorgren.

Annons

Är det då någon skillnad i det formella mottagandet, beroende på om det är en president som kommer, eller om det är en kunglig statschef? Nej, ingen alls, säger Margareta Thorgren.

– Men det är ett betydligt större intresse från media när det är två kungapar som möts. Det är mer än 70 personer och medier som har ackrediterat sig den här gången.

Spanska kungaparet bar munskydd vid sin galamiddag i Madrid förra veckan. Hur blir det i Stockholm?

– I Spanien bär man munskydd inomhus på offentliga platser, medan vi här i Sverige använder oss av avstånd. Så svaret är nej, det kommer inte att vara några munskydd vid galamiddagen.

Drottning Letizia på galamiddag i tiara och munskydd
Drottning Letizia med munskydd till tiaran.

– Men vi är ju delvis i en pandemi fortfarande, vilket gör att vi tänker på avstånd som sagt, och på antal. Det blir inte lika många gäster vid galamiddagen som vi brukar ha.

Annons

Till sist: Det har varit halt i Stockholm i dag! Kan det bli svårigheter för hästarna och vagnarna i kortegen att ta sig upp för Slottsbacken i morgon?

– Det hoppas jag inte! Det finns goda förberedelser för detta.

Spanska kungafamiljen Svenska kungafamiljen Stockholms slott 2005
Det var då. Letizia och Felipe på Stockholms slott 2005.

Senast Letizia och Felipe var i Stockholm, i alla fall officiellt, var när de gästade kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop 2010. Dessutom var de här som kronprinspar 2005, då för att inviga det Spanska Kulturinstitutet.

Kung Felipe och drottning Letizia på statsbesök i Sverige

Det senaste spanska statsbesöket ägde rum år 1979 – för hela 42 år sedan. Och kung Carl Gustaf och drottning Silvia gästade för sin del dåvarande kung Juan Carlos och drottning Sofia i Madrid år 1983.

Annons
Drottning Silvia Kung Juan Carlos Statsbesök 1979
Förra gången Spaniens kungapar kom på statsbesök hade drottning Silvia bara varit drottning i två år. Här vid galamiddagen med kung Felipes pappa, kung Juan Carlos.

Foto: TT.

Annons