De 15 bästa bilderna från Riksmötet 2020!

Riksmötet 2020: Kungen och drottningen

Prinsessorna saknades – men drottningen var superelegant i sin svartvita Jackie Kennedy-look. Se de bästa bilderna från riksmötet här!
Se kungens kärleksgest till Silvia!
Slå på ljud

 

Här är bilderna från ett av kungaparets viktigaste uppdrag! Idag gick startskottet för riksdagens nya arbetsår och kungen var som vanligt på plats för att förklara riksmötet öppnat.

Riksmötet 2020: talmannen och kungaparet

Riksdagens talman Andreas Norlén tog emot på trappan.

Men först var det traditionsenlig gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm: Här kommer kungaparet gående i kyrkgången, följda av sina närmaste medarbetare från hovet.

Kungaparet i Storkyrkan i samband med riksmötets öppnande 2020

Alltid svartvitt på riksmötet:

Riksmötet 2020: Drottning Silvia

1960-talsinspirerat på drottning Silvia. Spana in fransarna vid ärmsluten.

Riksmötets öppnande 2020: Kungaparet i Storkyrkan

Kungaparet har intagit sina hedersplatser. Stolarna de sitter på är 350 år gamla!

Riksmötet 2020: Gudstjänsten i Storkyrkan

Men resten av kungafamiljen saknades, eftersom allt är lite nertonat detta corona-år. Det var bara 50 personer på plats i Storkyrkan, och allt var corona-anpassast. Men klädkoden var sig lik, och drottningen bar svart och vitt, precis som vanligt. En klädkod som hon fångade upp redan på 1970-talet och har burit sedan dess.

Riksmötets öppnande 2020: Drottning Silvia i Storkyrkan

Dagens drottninghatt: En vit pillerburk i siden.

Riksmötet 2020: Drottning Silvia

Snygga lockar på drottningen.

LÄS MER: Prinsessan Sofias avslöjande ord om svärmor Silvia

Det svart-vita är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades under stor pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga slottet. Då satt Hagasessorna på drottningläktaren – och alla bar den svarta hovdräkten i sammet med vita gallerärmar i siden, tillsammans med hermelinmantel och briljantdiadem. Det ser vi ju inte längre, men den gamla hovdräktens svart-vita färgkod lever kvar än idag.

Riksmötets öppnande 2020: Kungaparet i Storkyrkan

Här ser du drottningen i helfigur. I år bär hon tvådelat, en svart och vit klänning, toppad med en kort dräktjacka i vit bouclé.

Riksmötet 2020: Statsminister Stefan Löfven och Ulla Löfven i Storkyrkan

Bara 50 personer i Storkyrkan. Här statsminister Stefan Löfven med sin Ulla.

Riksmötets öppnande 2020: Kungaparet och talmannen i Storkyrkan

– Ett år som detta känns det speciellt viktigt att bjuda in till gudstjänst i Storkyrkan, sa domprosten Hans Ulfvebrand som ledde gudstjänsten tillsammans med Kristina Ljunggren.

Riksmötet 2020: Kungen och drottning Silvia i Storkyrkan

Drottningen följdes av sin hovdam Christina von Schwerin (till höger i ljus dräkt) och kungen av sin adjutant.

Riksmötet 2020: Kungens tal

Kungen höll ett av årets viktigaste tal.

 – I går eftermiddag hade 5837 svenska invånare avlidit med covid-19. Till stor sorg för de sina – och till förlust för vårt land, sa kungen i sitt tal.

 – I spåren av pandemin har människor fått se sina livsverk raseras. Många, framför allt äldre, har behövt leva i långvarig isolering. Sjukvården och dess modiga medarbetare har prövats hårt och gjort ett enastående arbete. Vi är alla djupt tacksamma.

Hovet om riksmötet 2020:

– Det är ett ceremoniellt nertonat öppnande av riksmötet i år, så kungaparet anländer inte till riksdagshuset i kortege, utan i bil, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning.

– Kungens konstitutionella uppgift är att öppna riksmötet och den delen kommer att se ut som vanligt. Kungen kommer att hålla sitt tal och förklara riksmötet öppnat, men inför något färre ledamöter och gäster än vanligt.

Vilken är anledningen till att Kronprinsessan inte närvarar?

– Med tanke på att det är färre närvarande i kammaren vid årets ceremoni, så har det beslutats att den kungliga närvaron denna gång ska bestå av kungen och drottningen.

Riksmötet 2020

Lite pompa och ståt blev det i alla fall: Utanför riksdagshuset paraderade en mindre trupp från Livgardet.

LÄS MER: Så styr kungen prinsessornas klädval på Riksmötet

Foto: TT.