JUST NU: Hovets besked om danska drottningens hälsa – kronprinsen får ta över

02 mar, 2023, 09:03 
Kronprins Frederik och drottning Margrethe
Drottning Margrethe är sjuk – nu tvingas hon lämna över tronen till kronprins Frederik.
Annons

Drottning Margrethe gjorde många oroliga när hon i början av februari plötsligt ställde in ett uppdrag. Det finns ingen mer plikttrogen monark i världen – så detta var ett tydligt tecken på att allt inte stod rätt till med 82-åringen.

Några timmar senare bekräftade danska hovet att Margrethe drabbats av ryggproblem och att hon måste genomgå en operation.

”Hennes Majestät har under lång tid drabbats av ryggproblem och den senaste tiden har situationen förvärrats. Efter samråd med Rigshospitalets experter har drottningen beslutat att genomgå en stor ryggoperation”, skrev danska hovet.

Här bryter kronprinsessan Mary tystnaden om Margrethes ryggoperation
Här bryter kronprinsessan Mary tystnaden om Margrethes ryggoperation

Drottning Margrethe sjuk – kronprins Frederik får ta över

Nu, ungefär två veckor efter ingreppet, har Margrethe fått lämna sjukhuset. Det bekräftar hovet via en skrivelse på sin officiella hemsida.

Annons

”Hennes majestät drottningen har idag blivit utskriven från Rigshospitalet i Köpenhamn efter en lyckad ryggoperation förra veckan. Drottningen befinner sig nu på Amalienborg.

Läkarteamet som ansvarade för operationen och den följande sjukhusvistelsen är tillfreds med hur drottningens tillstånd utvecklat sig. Nu väntar en längre återhämtningsperiod som kan sträcka sig över de kommande månaderna. Hans majestät kronprinsen kommer tills vidare att fortsätta som regent. Drottningen uttrycker sin stora tacksamhet för den professionella och goda behandlingen som drottningen erhållit under sin vistelse på Rigshospitalet”, skriver det danska hovet.

Margrethe har haft ryggproblem i mer än 20 år och opererades redan 2003 vid Århus Kommunhospital, ett fyra och en halv timme långt ingrepp som den gången gällde spinal stenos.

Mystiken kring sjukdomen

Hovet har inte offentliggjort vilken typ av kirurgi som drottning Margrethe står inför, men den danska läkaren Charlotte Bøving – som uttalar sig i generella ordalag – har ringat in tre möjliga diagnoser.

Annons

Det kan vara fråga om diskbråck – men kan också handla om spinal stenos – vilket innebär att det är trångt inuti ryggraden: Enligt Doktor.se kommer nerverna då i kläm och den som drabbas kan få ont och svårt att gå.

Charlotte säger att det också kan röra sig som osteoporos, eller benskörhet, en sjukdom som drabbade drottning Margrethes svenskfödda mamma drottning Ingrid mycket svårt.

Annons