Just nu! Kung Harald får lämna sjukhuset

Kung Harald och hans Sonja.

Ari Behns död har tagit hårt på kung Harald, som fått tillbringa en dryg vecka på sjukhus. Men nu kommer det goda nyheter från Oslo.

Drottning Sonja – ja hela Norge – kan andas ut. Kung Harald har fått grönt ljus av läkarna, efter mer än en vecka på sjukhus.

– Hans Majestät Kungen blev i dag utskriven från Rikshospitalet, uppger det norska hovet i ett kort pressmeddelande. Några ytterligare kommentarer kommer hovet dock inte att lämna säger kommunikationschefen Guri Varpe.

Kung Harald drabbad av yrsel i samband med stressen och pressen efter Ari Behns död.

Det var efter Ari Behns död som kung Harald drabbades av svår yrsel.

Kungen är dock fortfarande sjukskriven, vilket betyder att kronprins Haakon kommer att få axla ansvaret som Norges statschef även framöver.

– Det har varit tungt de senaste veckorna. Men vi försöker att ta hand om varandra så bra vi kan. Det viktiga för oss som familj är att vara tillsammans, sa Haakon när han mötte media i måndags.

– Och vi känner att vi får mycket stöd. Det är väldigt många som stöttar, det känns fint, sa kronprins Haakon också och berättade också lite om sin pappa hälsotillstånd:

Kronprins Haakon möter media.

Kronprins Haakon mötte media.

– Kungen mår ganska bra, förhållandevis. Han var yr och mådde dåligt, det var orsaken till att han blev inlagd, och nu fortsätter undersökningarna. Han räknar med att han ska bli utskriven från sjukhuset och kunna vara tillbaka hemma under den här veckan.

Så blev det också, och i dag kunde kung Harald alltså återvända till Det Kongelige Slott.

Kung Harald med sin son kronprins Haakon, som just nu är vikarierande kung.

Ingen lätt uppgift att rycka in som vikarierande kung. Men Haakon har tränat för uppgiften ända sedan han blev myndig.

Harald fyller 83 år om några veckor och så sent som veckan före jul låg han på Rikshospitalet efter att ha drabbats av en virusinfektion. Han hade precis återhämtat sig och inlett julfirandet när chockbeskedet om Ari Behns självmord rammade familjen med full kraft.

Kung Haralds sorg under Ari Behns begravning.

Kung Haralds sorg under Ari Behns begravning.

Foto: TT.