Just nu! Kung Harald förd till sjukhus – efter Ari Behns död

Ari Behns självmord har tagit hårt på kung Harald, 82, och nu kommer beskedet att kungen har förts till sjukhus för akut vård.

– Hans Majestät Kung Harald har i dag blivit inlagd på Rikshospitalet i Oslo på grund av yrsel, skriver norska hovet i en kommuniké nu i kväll.

Rikshospitalet i Oslo.

Rikshospitalet i Oslo.

I pressmeddelandet framgår också att läkarna inte misstänker någon allvarlig sjukdom. Kungen kommer dock att få tillbringa de kommande dagarna på sjukhuset och i bästa fall bli utskriven till helgen.

Norska hovet meddelar också att Harald därefter kommer att bli sjukskriven i två veckor och under den tiden rycker kronprins Haakon, 46, in som regent. Det betyder att Haakon bland annat kommer att få leda statsrådet som ska äga rum på slottet på fredag.

Kung Haralds djupa sorg

Första tecknet på att allt inte stod rätt till kom redan i går. Då skulle kung Harald egentligen ha närvarat vid den officiella invigningen av det nya norska oljefältet utanför Stavanger, men ställde in.

– På grund av den sista tidens påfrestningar kommer Hans Majestät Kungen inte att delta vid öppningen av Johan Sverdrup-feltet som planlagt, sa det norska hovet då.

Kung Harald och drottning Sonja på Ari Behns begravning i Oslo domkyrka.

Ari Behns död har tagit hårt på kung Harald.

Kung Harald inlagd på sjukhus efter Ari Behns begravning.

Kung Harald har varit öppen med sin sorg. ”Vi är starkt påverkade av Ari Behns död” sa han bland annat i sitt nyårstal.

Kung Harald på sjukhus igen

Kung Harald fyller 83 år om några veckor och så sent som veckan före jul låg han på Rikshospitalet efter att ha drabbats av en virusinfektion. Han hade precis återhämtat sig och inlett julfirandet när chockbeskedet om Ari Behns självmord rammade familjen med full kraft.

Foto: TT.