JUST NU: Kung Harald inlagd – opereras nu på morgonen

Kung Harald sjuk

Kung Harald har lagts in på sjukhus igen. Han opereras idag lördag uppger norska hovet.
Hovets svar efter Haralds tuffa besked
Slå på ljud

Hans Majestät Kungen blev under fredagen inlagd på Rikshospitalet och kommer att opereras nu under lördagsmorgonen. Det uppger norska hovet.

– Kungen skall opereras för en skadad sena över höger knä. Han kommer att vara sjukskriven till och med den 14 februari.

Det är inte känt om ingreppet på Rikshospitalet ska göras under narkos.

Kung Harald Rikshospitalet Oslo universitetssjukhus

Rikshospitalet i Oslo. Här vårdas kung Harald just nu.

Ett tufft hälsobesked för den hårt prövade norska kungafamiljen, men också en oro för alla andra som gillar den 83-årige kung Harald.

LÄS OCKSÅ: Kung Harald sjuk igen – kommuniké från norska hovet

Samtidigt kommer informationen om vad som orsakade kungens plötsliga och oväntade sjukskrivning som något av en lättnad: En skadad sena kan ju åtgärdas. Det hade varit värre om kung Harald hade drabbats av andnöd och allvarliga hjärtbesvär igen. Så sent som i oktober hjärtopererades han på samma sjukhus, och fick en ny hjärtklaff i utbyte mot den konstgjorda som han hade haft sedan 2005 och som nu var utsliten.

Kung Harald sjuk: Operationen – och sanningen om hur han mår

Den operationen gick helt enligt plan meddelade läkarna och efter några dagars sjukhusvård och rehab hemma så kunde kung Harald återgå till jobbet sent i höstas.

Att han har haft ont i benet har varit känt en tid, och under hösten kunde vi se honom gå tungt stödd på sin käpp. Hovet har dock inte sagt någonting om bakgrunden till kungens smärtproblematik förrän nu.

Kung Harald Drottning Sonja

Kung Harald fotograferad den 3 januari i år. Till vänster drottning Sonja.

Med tanke på att kungen nu kommer att befinna sig på sjukhus de närmaste dagarna så är det förstås också en stor lättnad att han redan har fått ett visst skydd mot Covid-19. Kung Harald och drottning Sonja fick sin första vaccindos den 13 januari och bör ha varit inplanerade för dos nummer två någon gång under nästa vecka.

– Kungen kommer att vara sjukskriven till och med den 14 februari. Hans Kungliga Höghet Kronprinsgregenten kommer att genomföra Kungens konstitutionella plikter under den perioden, meddelar norska hovet.

Kronprins Haakon kliver fram. I höstas uteblev kung Harald från Stortingets öppnande för första gången på 30 år, och det var sjukdomen som stoppade honom den gången också.

LÄS OCKSÅ: Gifta i mer än 50 år: Här är Sonjas och Haralds kärlekssaga

LÄS OCKSÅ: Inifrån drottning Sonjas privata niorummare – se bilderna

LÄS OCKSÅ: Utan Mette-Marit: Haakon fick hålla trontalet ensam

Foto: TT.