JUST NU: Kung Harald sjuk igen – kommuniké från norska hovet

Kung Harald

Nu kommer dåliga nyheter från norska hovet: Kung Harald, 83, är sjuk igen.
Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!
Slå på ljud

83-årige Kung Harald har insjuknat – på nytt. Den här gången har han drabbats av smärtor i ena benet, det skriver norska hovet i en kommuniké som gick ut precis nu.

Hovet meddelar också att kungen kommer att vara förhindrad att utföra sina plikter åtminstone under resten av den här veckan: ”Hans Majestät Konungen är sjukanmäld till och med söndagen den 31 januari. Hans Kungliga Höghet Kronprinsregenten kommer att leda statsrådet den 29 januari.”

Det är inte känt om kungen befinner sig på sjukhus eller om han har kunnat vara kvar hemma.

Stora oron för kung Harald efter hälsoproblemen

Kung Harald Rikshospitalet i Oslo

Rikshospitalet i Oslo.

Kung Harald har haft återkommande problem med sin hälsa, egentligen ända sedan årsskiftet 2019-2020, då han vid två tillfällen fick läggas in på Rikshospitalet i Oslo på grund av en envis infektion. I höstas förvärrades hans hälsotillstånd i och med att han drabbades av andnöd, förorsakad av problem med hjärtat.

Efter en längre utredning opererades han i oktober, och fick en ny hjärtklaff i stället för den tidigare konstgjorda från 2005, som hade tjänat ut. Operationen gjordes via halspulsådern i ljumsken, med lyckat resultat, och under senhösten kunde kungen återgå till jobbet. Inga officiella signaler om hälsobesvär har kommit sedan dess.

Den senaste bilden på kung Harald är från förra veckan, och togs i samband med att han och drottning Sonja firade 30 år som Norges kungapar. Då satt de framför brasan på Kungliga slottet i Oslo och Harald såg ut att må bra.

LÄS OCKSÅ: Inifrån drottning Sonjas privata niorummare – se bilderna

Kung Harald Drottning Sonja 30 år på tronen 2021

Kung Harald och drottning Sonja på den bild som hovet lät offentliggöra i förra veckan.

Det är dock känt sedan tidigare att kung Harald har allvarliga bekymmer med sitt ena knä, och när han och drottning Sonja besökte rasområdet i Gjerdrum kring nyår gick han tungt stödd på sin käpp. Hovet går däremot inte in på om det är kungens knä som har orsakat den senaste sjukskrivningen, eller om det har tillstött någon annan form av smärtproblematik i det aktuella benet.

LÄS OCKSÅ: Drottning Sonja om sin systers tragiska död

LÄS OCKSÅ: Harald och Sonja fick vaccin – på grund av sin kungliga status

LÄS OCKSÅ: Mer än 50 år som gifta – här är Sonjas och Haralds kärlekshistoria

Foto: Norska hovet, Jørgen Gomnæs/Det kongelige Slott.