Kungafamiljen bryter traditionen med prins Julians dop – har inte hänt på 43 år

Kungen Kung Carl Gustaf Prins Julian Dop

Svenska folket missar prins Julian dop. Det blir det första kungliga dopet som äger rum på mer än 43 år – utan att SVT sänder.

Så blir prins Julians dop – historiska förändringen!
Slå på ljud

Prins Julian föddes den 26 mars i år och i kungafamiljen har det varit tradition att barnen döps när de är tre månader gamla. Så var det med prins Oscar och prinsessan Estelle, och även för prinsessan Madeleines tre barn.

Men när prins Carl Philip och prinsessan Sofias döper sin son Julian Herbert Folke i Drottningholms slottskyrka lördagen den 14 augusti 2021 så kommer han att vara nästan fem månader gammal. Kungafamiljen har avvaktat, bland annat på grund av pandemin:

– Dopdatumet är satt utifrån att så många som möjligt i kungafamiljen ska kunna delta. Pandemirestriktionerna har också spelat in i valet av datum och i planeringsarbetet tas självklart stor hänsyn till föräldrarnas önskemål.

LÄS MER: Den hemlige mannen som gav prins Julian hans namn

Prinsessan Sofias bilder på Prins Julian Prins Alexander Prins Gabriel

Prins Julian med sina syskon prins Alexander, 5, och prins Gabriel, 3.

Dopet förrättas av överhovpredikanten, biskop Johan Dalman, och hovpredikanten Michael Bjerkhagen, och vilka gästerna blir kommer hovet som vanligt att kommunicera först några dagar före dopet.

Men den stora nyheten är ändå att hovet nu meddelar att dopet inte kommer att sändas i Sveriges Television och det är första gången som det inträffar på mer än 43 år. Kronprinsessan Victoria döptes 1977, i direktsändning, och sedan dess har alla kungliga dop visats i SVT. Fram till nu.

Kungafamiljen Drottningholms slottskyrka Prinsessan Adriennes dop 2018

Den 14 augusti samlas kungafamiljen i slottskyrkan på Drottningholm – men SVT kommer inte att visa dopet.

Anledningen är sannolikt det beslut som kungen tog hösten 2019. Då valde han att krympa Kungahuset för att skapa en mer koncentrerad kärna, ett kungligt ”järngäng” bestående av honom själv, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel samt deras barn Estelle och Oscar.

I samband med det blev fem av kungens barnbarn av med sina kungliga HKH-titlar: Prinsessan Madeleines barn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne. Samt prins Carl Philips söner prins Alexander och prins Gabriel. Och deras snart tre månader gamla lillebror prins Julian är nu alltså det första kungliga barnbarnet som ska döpas sedan dess.

Prins Julian nyfödd

Prins Julian fotograferad av sin pappa prins Carl Philip.

LÄS MER: Prinsessan Sofias nya bilder på prins Julian med syskonen

LÄS MER: Familjen firade prins Julian – därför saknades kronprinsessan Victoria

LÄS MER: Hovet: De dramatiska timmarna när prinsessan Sofia födde sin son

Foto: Prins Carl Philip/Kungliga Hovstaterna, Prinsparet/Instagram, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.