Just nu! Kungaparets galakväll efter tuffa beslutet

Kungen log, och drottningen var sitt allra mest glamourösa jag. Och kanske, kanske fanns det också en lättnad över att dagens tuffa beslut tagits emot så bra.

Det har varit en historisk dag för kungahuset, och för kungafamiljen. Men för två av huvudpersonerna, kung Carl Gustaf och drottning Silvia, är det business as usual.

Alldeles nyss anlände de till Grand Hôtel i Stockholm för att vara med när årets Marcus Wallenberg-pristagare, professor Gerhard Schickhofer från Tekniska universitetet i Graz, Österrike, hyllas i Vinterträdgården.

Kungaparets limousin rullade in strax före klockan 19.00 och kvällens värdar, Marcus Wallenberg och hans hustru Fanny Sachs Wallenberg, stod redo på trappan för att ta emot.

Marcus Wallenberg och hans hustru Fanny Sachs Wallenberg.

Aftonens värdpar, Marcus och Fanny Wallenberg.

Kungen delar ut Marcus Wallenberg-priset

Kungen valde dock att fokusera på aftonens festligheter snarare än dagens beslut, som innebär att han tar ifrån fem av sina barnbarn deras HKH-titlar. Ett steg som sannolikt inte har varit lätt att ta, denna stora förändring berör hela kungahuset och diskussionerna har pågått i det tysta i flera år.

Tidigare under dagen konstaterade riksmarskalk Fredrik Wersäll också i en intervju med Sveriges Radio att han var lite förvånad över att reaktionerna inte hade blivit kraftigare – hovet hade väntat sig, ja om inte en folkstorm så i alla fall fler kritiska synpunkter.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till Grand Hotel i Stockholm

Och kanske delade kungaparet denna lättnad, för de var på strålande humör när du kindpussades med Marcus och Fanny Wallenberg strax före prisceremonin. Och drottningen, ja hon var sitt allra mest glamourösa jag i nattsvarta paljetter toppat med en pälskantad cape!

Fakta/ Marcus Wallenberg-priset 2019

Professor Gerhard Schickhofer från Tekniska universitetet i Graz tog emot Marcus Wallenberg-priset ur kungens hand.

Årets pristagare.

Professor Gerhard Schickhofer från Tekniska universitetet i österrikiska Graz, får 2 miljoner kronor för sin forskning om korslimmat massivträ, ett material som är ekologiskt hållbart och som kan användas för att bygga flervåningshus. I kväll får han ta emot Marcus Wallenberg-priset ur kungens hand.

Marcus Wallenbergpriset instiftades 1980 av dåvarande Stora Kopparbergs Bergslags AB, i dag Stora Enso, där Marcus Wallenberg (1899-1982) var styrelseordförande. Det delas ut varje år ut för vetenskapliga upptäckter inom skogsindustriell forskning.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: