Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

JUST NU: Kungen och Silvia bryter karantänen – nya beskedet från hovet

30 nov, 2020, 11:11 
Kungen Drottningen Drottning Silvia Kungaparet
Kungaparet har brutit karantänen, det bekräftar hovet för Svensk Dam. Just nu befinner sig kungen i möte med statsministern.
Annons

Kungen och drottningen har brutit sin strikta corona-karantän – fem dagar efter att hovet gick ut med chockbeskedet om att de var i riskzonen för att ha smittats av Covid-19.

Kungen – Sveriges statschef – och drottning Silvia hamnade i centrum för smittspårningen, men efter att svaren på testerna inte visat någon coronasmitta har kungaparet nu fått klartecken från hovläkarna och kungen har därmed kunnat lämna Drottningholm.

Just nu befinner han sig på Kungliga slottet i Stockholm, i möte med statsminister Stefan Löfven och sex statsråd i Lovisa Ulrikas matsal. Det är den så kallade informationskonseljen som pågår, med ett minimerat antal deltagare i konseljsalen, och med extremt stora säkerhetsåtgärder vidtagna. Kungen är konseljens ordförande.

– Vissa möten går inte att hålla digitalt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Konselj Stockholms slott Kungen Statsminister Stefan Löfven Statsministern Kungliga slottet
Så här såg det ut vid dagens informationskonselj i Lovisa Ulrikas matsal på Stockholms slott. På grund av corona-restriktionerna var det betydligt färre deltagare än vanligt: Bara kungen, statsministern och sex statsråd.

Covid-19: De är smittade i kungafamiljen

Det var i onsdags i förra veckan som kungaparet försattes i karantän på Drottningholms slott, efter att prins Carl Philip och prinsessan Sofia insjuknat i Covid-19. Detta efter att kungafamiljens medlemmar fysiskt hade samlats i Drottningholms slottskyrka fredagen den 20:e för att ta ett sista farväl av drottning Silvias bror Walther Sommerlath. En begravningsgudstjänst som trots mycket stora säkerhetsåtgärder kunde ha fått stora konsekvenser.

Annons

Men när är alltså kungaparet friskrivna från coronasmitta. De kommer dock att fortsatt isolera sig på Drottningholms slott och sköta sina arbetsuppgifter på distans.

Kungen Drottningen Drottning Silvia Kungaparet Hunden Brandie Drottningholm Drottningholms slott
Kungen och drottning Silvia distansarbetar från hemmet, precis som så många andra.

Därför håller man konselj: ”Rikets angelägenheter”

Under dagens konselj informerade statsråden kungen om politiska initiativ, utredningar och pågående lagstiftning inom sitt departement.

Enligt 1974 års regeringsform har statsministern ansvar för att hålla statschefen underrättad om rikets angelägenheter. Formellt är det kungen som sammankallar regeringen till konselj, men beslutet fattas i samråd med statsministern.

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna.

Annons