Just nu! Kungliga chockbeskedet: Meghan och Harry lämnar kungahuset!

Meghan och Harry har sagt farväl.

Vilket chockbesked! Prins Harry och Meghan går just nu ut och meddelar att de lämnar sin centrala plats i det brittiska kungahuset.

– Efter många månaders överväganden och långa interna diskussioner har vi valt att göra en förändring detta år, för att bana oss en ny progressiv väg inom kungahuset, skriver prins Harry, 35, och hertiginnan Meghan, 38, i en presskommuniké som slog ner som en bomb nu i kväll.

Meghan och Harry avslöjar att de flyttar till USA.

Livet i kungafamiljen var tuffare än Meghan trodde, det berättade hon själv i den uppmärksammade TV-intervjun i höstas.

Meghan och Harry: ”Vi flyttar till USA”

De fortsätter:

– Vi kommer att backa undan från vår nuvarande centrala position som ”seniora” medlemmar av kungafamiljen, vilket ger oss möjligheten att arbeta och bli ekonomiskt oberoende.

Meghan och Harry har också tagit beslut om att lämna Storbritannien, åtminstone delvis. Framöver kommer de att bo långa perioder i USA tillsammans med sin son Archie, nu åtta månader gammal.

Baby Archie på Meghans och prins Harrys julkort.

Den sex veckor långa julsemestern i Kanada gav mersmak.

Planen är dock samtidigt att de ska fortsätta att stödja drottning Elizabeth, 93.

– Det är med hennes uppmuntran, särskilt under de senaste åren, som vi känner oss redo att ta det här steget. Vi planerar nu att dela vår tid mellan Storbritannien och Nordamerika, samtidigt som vi uppfyller vår plikt mot drottningen, Förenade Samväldet och de organisationer som vi är beskyddare av.

Meghans och Harrys nya liv

– Den här geografiska balansen kommer att ge oss möjlighet att uppfostra vår son så att han får en känsla för den kungliga tradition som han är född in i, samtidigt som det ger vår familj utrymme att fokusera på nästa kapitel, som bland annat inkluderar lanseringen av vår egen välgörenhetsstiftelse.

Archie Meghan

Archie Harrison Mountbatten-Windsor kommer att få ett mycket friare liv än sina kusiner prins George, prinsessan Charlotte och prins Louis.

– Vi ser fram emot att dela med oss av alla detaljer kring detta spännande nya steg framöver, samtidigt som vi fortsätter att samarbeta med drottningen, prins Charles, prins William och alla andra berörda. Fram till dess – vårt varmaste tack för ert fortsatta stöd.

Undertecknat Prins Harry och Meghan.

Brittiska kungafamiljens power-par är med andra ord på väg bort. Oj oj oj, vilken skräll!

Prins Harry visar upp sonen Archie.

Det är bara två år sedan amerikanska tv-stjärnan Meghan Markle stormade in i den brittiska kungafamiljen – och nu är hon redan på väg att flytta tillbaka till USA tillsammans med prins Harry.

Foto: TT.