JUST NU: Nytt besked om kungen – blev akut sjuk

JUST NU: Nytt besked om kungen – blev akut sjuk

Kung Harald har skrämt slag på den norska befolkningen med sina hälsobekymmer. Nu kommer en uppdatering från det norska hovet.
Kung Haralds sjukdom ökar pressen – kris i norska kungahuset!
Slå på ljud

Kung Harald blev akut sjuk tidigare under hösten. Hans andningsproblem var såpass allvarliga att han fick läggas in på sjukhus. Väl där såg läkaren att hans hjärtklaffar behövde bytas ut – och operation skedde utan komplikationer.

Kung Harald blev akut sjuk

Kung Carl Gustaf, drottning Margrethe och kung Harald.

Kungen, drottning Margrethe och kung Harald – vilken trio!

Men faran var inte över där. Plötsligt kom nyheten att det fruktade coronaviruset nått det norska hovet.

"Det har idag upptäckts covid-19 hos en anställd vid det kungliga hovet. Hans majestät kungen är i frivillig hemkarantän. Hennes majestät drottningen är satt i karantän som en följd av närkontakt med personen i fråga. Kungaparet är symptomfria. 14 medarbetare vid det kungliga hovet är också i karantän. Hovet har rutiner med regler och rekommendationer från myndigheter som ansvarar för smittoskydd, bland annat praktiserar med avståndsbestämmelser, man använder munskydd, man ägnar sig åt intensiv renhållning och handhygien och arbetar hemifrån", skrev hovet i ett uttalande.

Men smittan har sedan dess kunnat stävjas. Det meddelar Guri Varpe, kommunikationschef på hovet.

"Vi har inte upptäckt några fler fall av insjuknade. Personerna som satts i karantän blir regelbundet undersökta. Läkarens inrådan är att de som befinner sig i karantän ska testas om de utvecklar symptom eller innan de återvänder till jobbet", skriver Guri i ett mejl till nyhetsbyrån NTB.

Svensk Dam har varit i kontakt med Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör. Så här beskriver han stämningen i Norge just nu.

LÄS OCKSÅ: Victoria och Estelle dök upp mitt i city – se bilden

"De är bekymrade"

Kung Harald kommer därför att utföra alla sina uppdrag via telefonen. Det välkomnas nog av det norska folket, som alltid blir hemskt oroliga när kungens hälsa hotas.

– Då nyheten om att smittan kommit innanför slottsmurarna briserade torsdag kväll var det många som blev bekymrade. En anställd har drabbats av smittan och flera slottsanställda sattes i karantän. Kung Harald har genomgått en hjärtoperation och bor just nu på Bygdö Slottsgård. Även om operationen gick bra är ett sådant kirurgiskt ingrepp allvarligt. Norrmännen gillar sin kung väldigt mycket, men de är också bekymrade för hans hälsa, har Anders Johan Stavseng, kungaexpert på Se og hör, berättat för Svensk Dam.

LÄS OCKSÅ: Ilska mot drottning Elizabeths beslut om Archie