Ilska mot beslutet från drottning Elizabeth

Ilska mot beslutet från drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth firade en viktig dag – men barnbarnsbarnet Archie stängdes ute. Det här väckte reaktioner.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?
Slå på ljud

Drottning Elizabeth och prins Philip firar 73 år som gifta. En svindlande, osannolik siffra! Men så lång tid har faktiskt passerat sedan bröllopet i november 1947.

De har ju båda uppnått en respektabel ålder också. Elizabeth är 94 och Philip, han firar sin hundrade födelsedag i juni.

Drottning Elizabeth väcker ilska – angående Archie

Drottning Elizabeth och Meghan Markle.

Drottning Elizabeth och Meghan Markle har inte alltid dragit jämnt.

I samband med firandet av bröllopsdagen skickade det brittiska hovet ut en bild som värmde hjärtan över hela världen. På bilden sitter Elizabeth och Philip i The Oak Room, på Windsor Castle. Turturduvorna tittar roat på grattiskortet de fått från barnbarnsbarnen prins George, 7, prinsessan Charlotte, 5, och prins Louis, 2.

En underbar gåva – som mot alla odds har lyckats väcka en del vrede på nätet. Alla som valt prins Harrys sida i den mest uppenbara konflikten inom den brittiska kungafamiljen tycker nämligen att det är synd och skam att inte lille Archie Harrison ingick i firandet på något sätt. Detta rapporterar tidningen Daily Star, som hämtar sin vinkel från reaktionerna på de sociala medierna.

Relationen med Archie är lite av ett öppet sår för Elizabeth. Senaste gången Elizabeth träffade Archie var i maj 2019, för hon missade tyvärr hans dop två månader senare.

Prins Harry och hustrun Meghan Markle dök som bekant upp i Storbritannien i mars för utföra sina sista kungliga uppdrag innan deras kontor på Buckingham Palace stängdes för gott. Då hade allt väntat sig att Archie skulle vara med – men han fick stanna kvar i Kanada.

LÄS OCKSÅ: The Crown – vad är sant och påhitt i succéserien?

"Hon sörjer det"

Enligt The Times hade drottning Elizabeth verkligen hoppats på att få en sällsynt skymt av sitt barnbarnsbarn.

– Det är ovanligt att en gammelfarmor bara träffat sitt barnbarnsbarn en enda gång, sa Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund då.

– Hon är inte så sentimental. Hon är ganska “matter of fact”. Men familjen är väldigt viktig för henne. Hon är en person som sätter familj och släktband väldigt högt. Därför sörjer hon säkert att hon inte får träffa honom.

LÄS OCKSÅ: Katastrof för prinsessan Madeleine – mitt i paniken