Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

JUST NU: Victoria och Daniel hedrar Förintelsens offer – och döde vännen

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Här anländer Victoria och Daniel till Dramaten i Stockholm, deras första uppdrag utanför slottet sedan de blev friska från sin covid.
TV: Se när Victoria och Daniel anländer till Dramaten
0:38

Efter reklamen: TV: Se när Victoria och Daniel anländer till Dramaten

(0:38)

Slå på ljud

Det är Micael Bindefelds Stiftelse som i dag – på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – delar ut sitt årliga stipendium, och kronprinsessan är som nästan alltid denna dag klädd i nertonat svart.

Cirka 150 personer närvarar, en sittande timslång ceremoni i Dramatens stora salong. Victoria håller tal och hon är omgiven av flera ministrar, partiledare och ambassadörer. Men viktigast av allt: På plats är flera av dem som själva överlevde Förintelsen, och kronprinsessan riktade sig direkt till dem när hon inledde:

– Kära Tobias, Susanna, Ervin och Dorotea, Dina och Jovan.

Kronprinsessan hyllade också sin nyligen bortgångne vän Emerich Roth.

Kronprinsessan Victoria håller tal vid minnesdagen för Förintelsens offer

Kronprinsessans starka ord.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Förintelsens minnesdag 2022: Kronprinsessan Victorias ord

– För bara några dagar sedan gick en person ur tiden som har betytt mycket för mig och för väldigt många andra.

– Emerich Roth var en av Sveriges sista överlevande från Förintelsen och vi är många härinne, ja, många i hela vårt land, som delar en djup tacksamhet för hans mod, hans engagemang och hans outtröttliga arbete. Vi har nu ett stort gemensamt ansvar att förvalta hans arv och att föra det vidare.

Timbuktu står för musiken och Alexandra Rapaport läser en text av Herman Sachnowitz. Själva stipendiet överlämnas av utrikesminster Ann Linde.

I år går det till Anna Florén, programchef på norska Voksenåsen. Hon får det för sitt arbete med att bland annat arrangera skolresor till minnesplatser för nazismens offer, och Micael Bindefeld säger att hon möjliggör för svenska skolungdomar att lära sig om antisemitism:

Micael Bindefeld Prins Daniel Kronprinsessan Victoria Anna Florén mottagare 2022 års stipendium från Micael Bindefelds stiftelse

Kronprinsessparet tillsammans med Micael Bindefeld och stipendiaten Anna Florén.

Foto: Claudio Bresciani/TT

– När historien kommer så tätt intill blir den också en del av oss. Och på detta sätt bidrar Voksenåsens projekt till att hålla berättelsen om Förintelsen vid liv, säger Micael Bindefeld.

– Att få vara en del av att få berätta nordisk förintelsehistoria på det här sättet känns så otroligt mäktigt, och kanske viktigare än någonsin.

Micael Bindefeld med sin familj

Micael Bindefeld med sin man Nicklas Sigurdsen och deras son Simeon

Micael Bindefeld med sin man Nicklas Sigurdsen och deras son Simeon.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Stipendiet delas ut för åttonde gången. Grundplåten utgörs av Micael Bindefelds privata donation på 5 miljoner kronor och hans egen judiska familj och deras historia har bidragit till att han har velat engagera sig långsiktigt:

– Det är en känsla som vuxit sig allt starkare med åren. Min pappas bortgång för några år sedan satte igång många tankar. Jag började leta minnen efter hans föräldrar och deras syskon som omkom i Förintelsen.

– Jag talade också med överlevande här i Sverige och jag insåg att vi snart inte har så många kvar som kan vittna om den katastrof som drabbade Europa under andra världskriget.

LÄS MER: 2020: Kronprinsessan Victoria hedrade förintelsens offer i Auschwitz

Kronprinsessan Victoria i Auschwitz 2020

Kronprinsessan på plats i Auschwitz 2020.

Foto: TT

LÄS MER: Kronprinsessan Victorias starka ord: ”Aldrig mer”

LÄS MER: Victorias mardrömsresa – akut fel på statsplanet

LÄS MER: Den hemlige mannen – bredvid kronprinsessan Victoria

Foto: Claudio Bresciani/TT, TT.