JUST NU: Victorias starka ord om pandemin – och om att själv vara anhörig

Kronprinsessan Victoria Vårdgalan 2020

Så starkt. Och så personligt om att stå bredvid när en närstående är svårt sjuk. Kronprinsessan Victoria gjorde avtryck med sina ord ikväll.

När var kronprinsessan Victoria så här personlig senast? Hennes ord till Sveriges vårdpersonal är ett brinnande engagerat TACK – och hon är mycket tydlig med att hon talar utifrån sin egen upplevelse av att vara anhörig och stå bredvid när någon som står, eller har stått, henne nära har varit svårt sjuk.

Det var i samband med Vårdgalan, som – i regi av Vårdförbudet – sändes live på Youtube nu under fredagseftermiddagen, som kronprinsessan öppnade upp och blev personlig. Hennes privata erfarenhet som närstående slog helt enkelt igenom:

– Att sätta patienten i centrum; det kräver engagemang, det kräver ork – och ganska ofta en hel del mod. Det modet kan vara skillnaden mellan ett liv som tar slut i förtid och ett liv som får en ny chans. Det har jag själv sett, på nära håll, och jag vet hur mycket det betyder: Det betyder allt.

LÄS OCKSÅ: Victoria: ”Jag har vänner och närstående som drabbats av cancer”

Kronprinsessan Victoria Haga slott Vårdgalan 2020

Kronprinsessan Victoria och hennes tack till Sveriges vårdpersonal.

Just här gjorde Victoria en paus, och sucken som följde var ganska tung. Men så fortsatte hon, och häng med genom hela talet, för det här är fint, och ett tack som vi är många som gärna skriver under på:

– Mina damer och herrar, det här året – med den pandemi som fortfarande råder – har satt vårt samhälle på prov. Inte minst sjukvården och alla er som arbetar i den.

– Under den här tiden har jag fått möjligheten att träffa sjuksköterskor och andra vårdanställda runtom i Sverige. De har generöst delat med sig av sina erfarenheter. Och jag har varje gång slagits av den enorma professionalitet som kännetecknar er yrkeskår.

Kronprinsessan Victoria under Vårdgalan 2020

– När pandemin slog till var det många av er som från en dag till en annan fick kasta er in i helt nya arbetsuppgifter – ibland under väldigt tuffa förhållanden och med risk för er egen, och era familjers, hälsa.

– Ni fick arbeta med en sjukdom som vi inte visste så mycket om – mer än att den var livsfarlig – och som vi fortfarande försöker komma underfund med. Ni gjorde det, och ni gör det – målmedvetet, plikttroget och lojalt. Med fokus på patienternas bästa.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Karolinska universitetssjukhusets ECMO-avdelning

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid besöket på Karolinska universitetssjukhusets ECMO-avdelning tidigare i höstas.

– Jag tror att den rådande pandemin har varit en ögonöppnare för många: Människolivet är skört – därför måste sjukvården vara robust. Även på lång sikt.

– Att bemöta en kris av den omfattning som covid-19 innebär – det är en stor bedrift. Att samtidigt klara av att utveckla och förbättra vården – det är särskilt imponerande.

– Därför är jag väldigt glad för att få den här möjligheten att skicka en hälsning till alla er som är med och firar årets Vårdgala. Så, från hjärtat på mig och väldigt många andra i vårt land: Ett varmt tack för allt ni gör. Jag önskar er all kraft ni behöver i ert fortsatta viktiga arbete. Tack.

Se hela kronprinsessan Victorias tal här:

LÄS OCKSÅ: Walther Sommerlath död: Hovet om Victorias stora sorg

Foto: Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna.