Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Känsliga frågan om kronprinsessan Victoria – kungen ger svar

26 apr, 2021, 14:00 
Kronprinsessan Victoria Kungen

Är kronprinsessan Victoria redo? Och vad är det egentligen som kungen går och funderar på? Så här svarar kungen i podcasten Värvet.

Annons
Här träffas kungaparet och kronprinsessparet igen – efter 7 månader!Brand logo
Här träffas kungaparet och kronprinsessparet igen – efter 7 månader!

Kungen värmer upp inför 75-årsdagen genom att podda, en intervju som går att höra i Kristoffer Triumf intervju-podcast Värvet – och där kungen snuddar vid sina allra innersta tankar kring framtiden.

Men Kristoffer Triumf börjar med att fråga hur kungen tycker att han själv har utvecklats under sina snart 48 år på tronen.

Kungen skrattar till, lite besvärat:

– Det är väl inte jag som ska svara på det... Nu har jag passerat pensionsåldern för länge sedan... Men jag har ju inte trappat ner på verksamheten för det, förutom nu då, på grund av pandemin tyvärr. Det här har varit det lugnaste året som jag har varit med om.

– Och det har väl kanske varit skönt också, jag har kunnat vila ut lite granna. Eller vila är fel uttryckt. Jag har kunnat tänka efter och fundera lite på det jag har gjort och på det jag skulle vilja göra i framtiden.

Kungen Kristoffer Triumf Värvet podcast poddar
Kungen poddar med Kristoffer Triumf. Intervjun spelades in i Prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet i förra veckan.

Kungens födelsedag 2021 – fyller 75 år

– Jag var ju väldigt ung när jag tillträdde, bara 27 år, och då var jag i stort sett alltid yngst vid alla möten och på alla middagar. Nu är det precis tvärtom, nu är jag nästan alltid äldst, och med åren blir man ju kanske säkrare och tar saker lite lugnare.

Annons

– Jag kommer så väl i håg min farfar, han sa en gång till mig att ”du ska ta livet med en viss nypa humor”. Tar man det med lite humor, så orkar man med svåra situationer bättre.

”Vad tänker kungen om sin efterträdare, är hon redo för jobbet?” frågar Kristoffer Triumf och kungen svarar med en motfråga:

– Kronprinsessan Victoria? Ja... När blir man redo för ett jobb? Varje ny uppgift kräver ju nya tag så att säga. även om man har förberett sig. Jag hade kortare tid på mig att förbereda mig på, jag hade önskat att jag hade haft längre, då hade mycket varit annorlunda.

– Men kronprinsessan tar det väldigt på stort allvar och känner det som ett stort kall. Hon är också uppvuxen, precis som jag var, med att någon gång efterträda. Och med ansvaret att föra allting vidare.

– Vi är uppfostrade med det.

Kungen Kronprinsessan Victoria Prinsessan Estelle
Ansvaret för monarkin vilar tungt både på kungen och på kronprinsessan Victoria. Och en vacker dag väntar samma uppgift för prinsessan Estelle.

– Men det är inte bara arvet, det är Sveriges historia vi för vidare. Man ska kanske inte tänka för djupt på det, men det finns ju där i grund och botten.

Foto: Peter Knutson/Kungliga Hovstaterna, Sandra Birgersdotter Ek/Kungliga Hovstaterna, Sandra Friberg/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons