Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Kate anklagas för beteendet på sjukhuset: "Hon gjorde ett stort misstag"

31 jan, 2024, 20:00 
Vendela Lönnqvist
Kate upprätthåller inte sin del av löftet, menar reportern.
Kate upprätthåller inte sin del av löftet, menar reportern.TT
Nu möts Kate av stor kritik.
Annons

Under de senaste veckorna har det brittiska kungahuset omskakats rejält av inte bara ett, utan två sjukhusvistelser.

Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!Brand logo
Bekräftat: Frederik & Mary till Sverige! • Därför stoppas barnen från att träffa Kate • ”Fergie” bryter tystnaden efter cancerbeskedet – 3 kungliga snackisar från vecka 4!

Därför befinner sig kung Charles på sjukhus

I uttalandet berättar de mer om ingreppet:

"I likhet med tusentals män varje år har kungen sökt behandling för en förstorad prostata. Hans Majestäts tillstånd är godartat och han kommer att besöka sjukhuset nästa vecka för ett korrigerande ingrepp. Kungens offentliga engagemang kommer att skjutas upp under en kort period av återhämtning."

Beskedet om kungens operation kom inte långt efter att Kensington Palace meddelat att prinsessan Kate blivit inlagd på sjukhus för att undergå en "planerad magoperation" – ett besked allt mer mystiskt.

Annons

Prinsessan Kates mystiska operation – nu kritiseras hon

För exakt vilken operation Kate skulle utsättas för är ingenting som varken hon eller det brittiska kungahuset avslöjat – en diskretion som nu kritiseras.

Den kungliga kommentatorn och reportern Daniela Elser menar att en stor möjlighet att göra samhällsnytta har gått förlorad för Kate.

Sett till den ökade trenden på Google, där sökningarna på "förstorad prostata" ökade med över 1 000 procent på brittiska hälsomyndigheters hemsidor, anser Elser att Charles med sin transparens kan ha räddat livet på tusentals män.

Den oskrivna regeln inom monarkin

Samma går tyvärr inte att säga om Kate.

"Kate kunde möjligtvis ha gjort en enorm skillnad denna månad men valde att inte göra det", skriver Daniela Elser samtidigt som hon påstår att prinsessan självklart har rätt till ett privatliv.

Annons

Däremot, menar reportern, finns det ett ansvar inom monarkin när man antar sig rollen som kunglighet – en "oskriven regel" som lät sig bildas för att upprätthålla monarkin i en modern värld:

"Kungafamiljen skulle använda sina upphöjda titlar och position för att försöka göra världen bara lite bättre för medborgarna och inte bra sitta glada i en av sina guldvagnar."

"Prinsessan har helt missat chansen att öka medvetenheten"

Kung Charles har upprätthållit denna regel, men att försöka tysta ner Kates operation till förmån för att hindra "masspanik" – medan möjligheten att indirekt rädda liv går förlorad, klingar inte bra i Elsers öron.

"Prinsessan har helt missat chansen att öka medvetenheten om vad som än påverkar henne just nu och möjligen också chansen att avstigmatisera vilken sjukdom som helst som kan drabba henne", fortsätter hon.

Annons