Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kommer hon orka? Kungaparet till ceremonin i London – men oro för drottning Elizabeth

22 mar, 2022, 16:31 
Drottning Elizabeth

Bara en vecka kvar tills Europas kungligheter samlas i London för att hedra prins Philip. Men kommer hans Elizabeth orka?

Annons
Se gripande bilderna när prins Philip förs till sista vilanBrand logo
Se gripande bilderna när prins Philip förs till sista vilan

Kungen och drottning Silvia kommer att vara där. Precis som drottning Margrethe, kung Harald (om han hinner bli frisk från sin covid) och hela långa raden av brittiska kungligheter.

Alla kommer de att sitta på plats i Westminster Abbey nästa tisdag när prins Philips minne hedras med en sedan länge planerad tacksägelsegudstjänst.

Men hur blir det med drottningen själv? Kommer hennes krafter räcka?

Ja, det är den stora frågan och något som de brittiska hovexperterna oroligt spekulerar kring just nu.

Annons
Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth hemma i sitt vardagsrum på Windsor vid ett av förra veckans uppdrag.

Drottning Elizabeth är ju inte purung längre, hon fyller 96 om rätt precis en månad, och detta är dessutom inte vilket uppdrag som helst – det handlar om att inför världens ögon hedra en älskad make. Prins Philip fanns vid Elizabeths sida under hela deras mer än 73 år långa äktenskap och hans död har helt uppenbart tagit en hel del på hennes krafter.

Drottning Elizabeth och prins Philip
Drottning Elizabeth med sin Philip som lämnade henne den 9 april förra året. De hade varit gifta i 73 år och han blev 99 år gammal.

Brittiska medier rapporterar att drottningen tycker att det är svårt att gå längre sträckor, eller att stå upp för länge. Och Westminster Abbey är mycket stor.

Annons

En rullstol skulle lösa problemet – om det inte vore för att drottning Elizabeth uppges säga bestämt NEJ. Där går gränsen för hennes privata sfär och detta är ingenting som hon vill dela med miljoner nyfikna ögon.

Brittiska hovets plan för drottning Elizabeth

Om hon bestämmer sig för att närvara så är det mest sannolika därför att hon flygs från Windsor till London i helikopter. Den kommer i så fall landa på gräsmattan utanför Buckingham Palace, och sedan är det bara en kort sträcka med bil till Westminster Abbey – där man sannolikt kommer att spärra av så att ingen kommer att behöva se den eventuella rullstolen.

Och i så fall kommer drottningen att anlända först – i stället för sist – och sitta på sin plats inne i kyrkan när kungen, drottning Silvia och alla de övriga gästerna anländer.

Men allt är än så länge spekulationer. Om en vecka vet vi hur det bli.

Drottning Elizabeth kliver ur limousinen i oktober 2021
Drottning Elizabeth fotograferad när hon anlände till Westminster Abbey i oktober förra året. Veckan efter tvingades hon tillbringa en natt på sjukhus och sedan dess har hon varit skör.

Foto: TT, Yanan Li/Kungliga Hovstaterna.

Annons