Konstnären Charlotte Olsson: "Dansen med kungen ger mig inspiration"

NU GRATIS

Det fullkomligt bubblar av livsbejakande färger inne i ateljén hemma hos konstnären Charlotte Olsson i Göteborg. Motiven är sprudlande och lättsamma men bakom det glada formspråket gömmer sig ett viktigt budskap …

VINJETT/ Kändisarnas favoritdesigners

Av: Adrienne Bönnelyche Foto: Tommy Holl

– Kortet på kungen och mig finns i min ateljé för inspiration, berättar Charlotte Olsson, som har kommit över blyghet och andra hinder i livet genom att tänka samma sak som hon gjorde som 18-åring på Amarantherbalen när hon stegade fram till självaste kung Carl XVI Gustaf och bjöd upp till dans – ”Vad är det värsta som kan hända?”

– Han tackade ja och vi dansade två danser. Detta har varit en stor inspiration för mig i livet. Om man vill någonting så måste man fråga och jobba hårt. Det har jag tagit fasta på.

Läs också: Vimmel! Se bilderna när smyckedesignern skriver historia i Paris

I dag sprider Charlotte glädje med sin livsbejakande konst. Färgerna riktigt sprakar och motiven är lekfulla. Samtidigt finns ett viktigt budskap i materialet hon använder: att ta vara på det som redan finns och vara varsam om jordens resurser. Av gamla spetsar, broderier och annat återvunnet material skulpterar hon på gamla ramar.

Läs också: Prins Eugens okända kamp – öppnade sitt hem för flyktingar

Av respekt för det återvunna materialet som Charlotte skapar av gör hon endast original – aldrig några tryck eller kopior.

– Jag samlar på skräp och är så glad över alla spetsar, virkningar, broderier och annat smått och gott som folk skickar mig.

En av dem som skänker mycket återvunnet material är Camilla Läckbergs mamma Gunnel, som är en stor beundrare av Charlottes konst. När deckardrottningen från Fjällbacka fyllde 40 beställde Gunnel en specialkomponerad ”tårta” av Charlotte till dottern av saker från Camillas uppväxt.

Läs också: “Mary bad om att få bära mina smycken” – möt kronprinsessans favoritdesigner

Under hela sommaren har Char lotte gjort konst av plastskräpet som ​hittats i haven. En nästan fyra meter hög skulptur ställde hon ut i samband med galan Save the Ocean i Göteborg nyligen. Syftet med verket, ”The plastic heart of Scandinavia”, var att skapa uppmärksamhet kring miljöproblemen i haven.

Det var många som ville vara med och rädda våra hav. Bland annat hjälpte ambassadörerna för Save the Ocean, Sir Richard Branson, Sarah Ferguson, The Duchess of York, Leif Pagrotsky och Agneta Sjödin till att samla in plastskräp som flutit i land.

​– De skickade skräp och avlagda saker till mig från alla håll i världen. Det är en fantastisk möjlighet att kunna påverka genom konsten, något jag kommer att fortsätta med så länge jag lever. Alla kan göra något, säger Charlotte Olsson, som för fyra år sedan var en av ytterst få svenskar som fick möjligheten att ställa ut sin konst på Europarådet för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

– Eftersom jag skulpterar all min konst av återvunnet material var det med extra stolthet som jag tackade ja till utställningen. Tänk att få sprida ordet om ett hållbart tänk på en sådan viktig plats!

Läs också: Konstnären Lena Linderholm: “Jag hittar inspiration i vardagsting”

Charlotte brinner för välgörenhet och har donerat många tavlor som auktionerats ut.

– Vid flera tillfällen har jag samarbetat med Project Playground och prinsessan Sofia. En sådan driven och duktig kvinna!

Charlotte Olsson är i första hand konstnär, men gör även sidenscarfar och näsdukar. De säljs på NK men även världens mest exklusiva svit på Hotell Pigalle har dem i sitt sortiment.