Lena Linderholm: Så fann jag tröst under cancern


Lena Linderholm drabbades av bröstcancer och sökte tröst i vardagens små saker. "Jag blir uppiggad av allt jag håller kärt".

Annons från Svensk Damtidning shop

Lena och Gösta Linderholm sätter sin prägel på hemmet vart de än flyttar. Nyligen lämnade de Vaxholm, även om galleriet finns kvar. Numera bor de, och har butik, i Strängnäs. Här känner sig barnbarnen alltid välkomna, och mormor lagar ju den godaste maten.

Lena Linderholm: Jag blir uppiggad av allt jag håller kärt

På ett imponerande sätt fixar Lena allt det som flera personer förr gjorde i det stora hushållet. I över ett sekel har den gula patriciervillan på 600 kvadratmeter blickat ut över domkyrkan och Mälarens glittrande vatten. Glada middagar har avnjutits i den rymliga matsalen, balerna har varit många i salongen och i herrummet har frackklädda män rökt cigarr och diskuterat affärer över en avec. Tjänstefolk och trädgårdsmästare har skött om det mesta innanför järngrinden.

I hallen hänger ett svartvitt fotografi, där husets tidigare ägarfamilj sitter på trappan. Nu poserar Linderholms likadant.

Kreativitet och arbetsglädje

Kreativiteten i hemmet når inga gränser. Att sluta skapa ingår inte i sjuttioåriga Lena Linderholms framtidsplaner. Inte ens cancerbehandling har kunnat sätta stopp för hennes arbetsglädje.

– Jag sitter aldrig still utan tycker om att ha något för händerna hela tiden. Det lilla i tillvaron är viktigt för mig.

Sorgen och smärtan i sjukdomens spår syns inte i konsten.

– När det är jobbigt och besvärligt blir det ännu viktigare att måla glada bilder. Jag vill inte föra över min ångest på andra. Alla har nog med sitt. Då vill jag hellre pigga upp dem.

Sommarboende i Frankrike

Paret har just återvänt hem från sitt hus i franska Provence, där de bor sommartid, skapar och njuter av livet.

– Vi har tagit hem en bit av vårt Provence, berättar Gösta med gitarren på magen och pekar ivrigt med plektrumet mot ett persikoträd och ett hav av blommor i rabatterna. Utanför växthuset står ett fikonträd, redo att skördas. Mogna är också tomaterna som lapat sol hela sommaren. Lena hittar på egna, nya recept med råvaror från växthuset.

– Jag odlar mina grödor själv och smaksätter med det som växer i rabatterna, säger hon och bjuder på sin Tacksamhetskaka. Receptet finns i Lenas “cancerboken”, som kom till under den svåra tiden efter beskedet att hon fått bröstcancer.

– Jag bara grät. Det var en väldigt jobbig period fylld av ångest, värk och ännu mer ångest.

I webbutiken: Lena Linderholms tröstebok – signerad!

Fann tröst i de små tingen

Lena fann tröst i vardagens små glädjeämnen. Det allra största stödet var hennes man.

– Vad hade jag gjort utan Gösta! Jag har inget körkort och han har skjutsat mig överallt.

Hon tar en bit av sin underbart goda kaka, och funderar.

– Jag blir uppiggad av allt jag håller kärt, familjen, hemmet, vännerna och min 93-åriga mamma. Snart ska jag resa till Frankrike med mina bästa väninnor.

Paret Linderholm har förutom fastigheten i Provence också en gård i Härjedalen. Brist på saker att göra finns det inte.

Gösta har fyllt 76 år och Lena 70, men någon tanke på att pensionera sig finns inte för detta pigga och energiska par.

Gösta Linderholm släpper bok

Sonen Hampus bor i Göteborg och är en av Sveriges bästa cellister. Emilia har ärvt musiken från pappa och konstnärstalangen från mamma. Hon är operasångerska och har en stämma som kan få de gamla sekelskiftesfönstren i villan att skallra. Numera är hon också konstnär på uppåtgående med målningar inspirerade från operascenen. Gösta Linderholm är ständigt i ropet. Fansen sviker aldrig. Nu kan vi dessutom se fram emot att läsa om hans musikaliska liv – i oktober kommer nämligen boken In kommer Gösta.

– Jag bjuder på litet av varje, minnen, sånger, personliga anekdoter och fotografier från olika perioder i livet.

Text: Adrienne Bönnelyche, svenskdam.se
Foto: Patrik Österberg

I vår shop: Lena Linderholms tröstekudde och bok

Dubbel glädje! Köp Lena Linderholm-produkter så är du samtidigt med och skänker pengar till bröstcancerforskning! 10 % av försäljningen går till Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, Bro.

Läs mer här

(0)
(0)

Kommentera här!

7 kommentarer till “Lena Linderholm: Så fann jag tröst under cancern”

 1. Ingen seriös konstnär; säljer signerade reproduktioner för dyra pengar, och alltför många tror det är äkta konst!
  Ok, dekorativ konst på dukar, scharfar, porslin och tavlor, fyller ett behov hos många. Kan, dock erkänna att några mönster är fina, har en väska, som jag gillar mkt.

 2. Inte äkta konst? På vilket sätt är hennes original mindre äkta än någon annan konstnärs? Är det fult att sälja reproduktioner?

 3. En reproduktion och ett vykort har samma värde i kronor, så varför betala så mkt för en signatur?

  Originalen är väl lika mkt äkta konst som andra original, enligt definitionen konst. Dock, räknas det nästan som hötorgskonst bland konstintresserade med kunskaper.

  1. Naivister har oftast betraktats lite nedlåtande av den grupp osäkra konstintresserade som försöker verka mera kunniga än de oftast är. Själv har jag försörjt mig på att sälja god kvalitetskonst under hela mitt liv och regelbundet besökt utställningar-museer-auktionsvisningar,läst mängder av litteratur ang.konst samt dessutom har 20 poäng konstvetenskap med mig från studierna på Sthlms Universitet. Därför skulle jag aldrig drömma om att se ner på andras tyckande om vad de gillar för typ av konst.

 4. Peter:
  Naivister betraktas ej nedlåtande numera av konstkunniga. Alla konstnärer tycker väl att de säljer god konst.
  Kunskaper är färskvara, och behöver ständigt förnyas; gäller även inom konsten.
  Du kan nog inte säga emot mig, att det är endast 5% av alla som kallar sig konstnärer idag, som utövar god konst!

 5. Jag tycker inte om hennes målningar.De går inte in i hjärtat.Allt trycks upp i miljonupplagor för att säljas o tjänas pengar på.Han sjunger o hon målar så de ska väl vara ett konstnärspar a la Carl Larson’s

Visa alla kommentarer

😃

😄 😃 😀 😊 ☺ 😉 😍 😘 😚 😗 😙 😜 😝 😛 😳 😁 😔 😌 😒 😞 😣 😢 😂 😭 😪 😥 😰 😅 😓 😩 😫 😨 😱 😠 😡 😤 😖 😆 😋 😷 😎 😴 😵 😲 😟 😦 😧 😮 😬 😐 😕 😯 😶 😇 😏 😑 💂 👶 👦 👧 👨 👩 👴 👵 👱 👼 👸 🎩 👑 👒 👟 👞 👡 👠 👢 👕 👔 👚 👗 🎽 👖 👘 👜 👝 👛 🎀 🌂 💄💛 💙 💜 💚 ❤ 💔 💗 💓 💕 💖 💞 💘 💍 💎💐 🌸 🌷 🍀 🌹 🌻 🌺 🍁 🌱 🌼🌞 🌝 🌚 🌔 🌕 🌜 🌛 🌙 🌍 ⭐ ☀ ⛅ ☁ ⚡ ☔ ❄ ⛄

(Obligatorisk)


Laddar